RSS

Winddelen enorm succes

wo, okt 31, 2012

Wetenschap en Natuur

Vandaag is de magische grens van ruim 20.000 Winddelen gepasseerd. Hierdoor kan de collectieve aankoop van twee windmolens in Groningen doorgaan. In een ongekend tempo van een maand zijn alle Winddelen voor de laatste molen, de Jonge Held, gekocht.

Daaruit blijkt een groot draagvlak voor windenergie, stelt Natuur & Milieu, een van de initiatiefnemers van de campagne Deel mee in de Wind. De andere partners zijn Windcentrale en Greenchoice.

Winddelen is de grootste crowdfunding actie voor een duurzaam energieproject. Op 10 oktober jl investeerden mensen op 1 dag voor maar liefst 135.000 euro in windmolen De Jonge Held. In totaal heeft Winddelen 7 miljoen euro opgebracht waarvan ruim 4 miljoen in de campagneperiode die 30 september startte.

‘Mensen willen dolgraag hun eigen stroom opwekken,’ zegt Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. ‘Zelf windenergie opwekken is schoon, efficiënt en relatief goedkoop.’ Met de actie Deel mee in de Wind wil Natuur & Milieu mensen helpen om op een eenvoudige manier prettige groene keuzes te maken.

Weerstand tegen windmolens omzetten in draagvlak
Windmolens op land roepen soms weerstand op vanwege geluid, slagschaduw of horizonvervuiling. Deze problemen kunnen grotendeels worden ondervangen door molens niet overal verspreid neer te zetten, maar te concentreren in industrie- en havenlandschappen en grootschalige landbouwgebieden met voldoende windopbrengst. Daarnaast blijkt dat het laten deelnemen van burgers in windmolens zorgt voor draagvlak, doordat zij financieel voordeel van de molens hebben.

Wind en zon
Winddelen zijn uitermate geschikt voor mensen die geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben en toch graag zelf een deel van hun eigen energie willen opwekken. Winddelen kunnen ook dienen als aanvulling op zonnepanelen, bijvoorbeeld als het dak vol is maar nog niet alle stroom zelf wordt opgewekt.

Olof van der Gaag, Natuur & Milieu: ‘Het is vandaag een prachtige dag. Vanochtend hebben we bekend gemaakt dat mensen via onze andere inkoopactie voor schone energie, Zon Zoekt Dak, 18.000 zonnepanelen hebben aangeschaft voor 2.200 daken. Wind en zon gaan hand in hand. Duurzame energie is vandaag de dag helemaal hot.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?