RSS

Grote bedrijven weren plofkip uit de kantine

Kantines van 11 grote bedrijven zijn inmiddels plofkip-vrij of worden dat uiterlijk 1 januari 2013. Dat liet de dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier woensdag weten. Het gaat onder meer om KPMG, Akzo Nobel, Toyota, Unilever, ABN AMRO, Struik en Siemens.

In het kader van haar plofkip-campagne schreef Wakker Dier in juni ruim 30 grote bekende bedrijven aan, met de vraag de plofkip uit de bedrijfskantine te weren, en te vervangen door kip met minimaal 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Siemens, Diemermere (Randstad) en Unilever gaven direct gehoor aan de oproep.

Zij serveren hun werknemers inmiddels geen plofkip meer als vers vlees en zijn ook bezig met omschakeling van de laatste producten, zoals soepen en salades. ABN AMRO en Struik zullen per 1 januari 2013 geheel plofkipvrij zijn. KPMG, Akzo Nobel en Toyota haalden al na een eerdere brief van Wakker Dier de plofkip uit de vitrine.

Bedrijfscatering
Ook in cateringland worden diervriendelijke stappen gemaakt: Prorest zal in 2013 voor alle verse kip zijn omgeschakeld naar 1-sterkip. Cateraar Sodexo belooft in 2015 voor 80% van haar producten om te zijn naar kip met een ster, en pas in 2018 volledig. Deze laatste stap vindt Wakker Dier veel te laat.

Plofkip
Van alle soorten vee die voor vlees worden gehouden, scoort de gangbare vleeskip, de plofkip, het slechtst op dierenwelzijn. De European Food Safety Authority dringt aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. In zes weken tijd groeien plofkippen van 50 gram uit naar een gewicht van 2,2 kilo. Dit is vier keer sneller dan in 1950. Door deze zeer snelle groei, voornamelijk bereikt door eenzijdig doorfokken, lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes en wordt hun welzijn ernstig aangetast. De groei van de poten, skelet, hart en longen blijft achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg. Plofkippen leven met ongeveer 20 anderen op één vierkante meter in dichte stallen. Omdat ze continu in hun eigen uitwerpselen staan, krijgen zij veel last van pijnlijke, open zweren aan hun pootjes en op hun borst.

Dierenwelzijn als onderdeel van duurzaam ondernemen
Wakker Dier wil dat dierenwelzijn een belangrijker onderdeel gaat uitmaken van de MVO-plannen van bedrijven. Medewerkers kunnen Wakker Dier helpen door via de kantinecheck bij Wakker Dier te melden of hun bedrijf nog plofkip verkoopt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?