RSS

Ondernemersklimaat wereldwijd verbeterd

wo, okt 24, 2012

Economie en Ondernemen

Het ondernemersklimaat gaat er op heel wat plekken in de wereld op vooruit. Dat blijkt uit een rangschikking van de Wereldbank. Nederland staat in de lijst van 185 landen op plaats 31.

Ontwikkelingslanden sleutelen hard aan hun ondernemingsklimaat, zo blijkt uit het nieuwste ‘Doing Business’-rapport (pdf) van de Wereldbank. Dat meet in 185 landen welke maatregelen het moeilijker of gemakkelijker maken voor bedrijven om te werken. Tien aspecten van het ondernemingsklimaat worden bevraagd, zoals hoe eenvoudig is het om met een zaak starten, hoe efficiënt wordt een bankroet afgehandeld, hoe gemakkelijk geraak je aan krediet, aan een bouwvergunning maar ook aan elektriciteit?

Wat blijkt: het runnen van een zaak blijkt nu al zeven jaar op rij het eenvoudigst in Singapore. Op plaatsen twee tot vier vinden we Hongkong, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Helemaal achteraan staat de Centraal-Afrikaanse Republiek, gevolgd door de Democratische Republiek Congo en Tsjaad.

Nederland wordt onder andere geprezen voor het nieuwe geavanceerder web-based afhandelingssysteem in de haven van Rotterdam, de vereenvoudigingen voor het aanvragen van bouwvergunningen, en de soepelere wetgeving in het algemeen voor het starten van een bedrijf.

Hervormingen
De afstand tussen de goede en slechte leerlingen van de klas neemt af. Sinds het eerste rapport, tien jaar geleden, telt de Wereldbank bijna 2.000 hervormingen, een derde daarvan in Sub-Sahara Afrika. Maar ook in Oost-Europa en Centraal-Azië is de ijver om ondernemen te versoepelen groot. Polen stijgt dit jaar maar liefst 19 plaatsen en prijkt nu op 55. Een tophervormer zoals Georgië komt dit jaar de top tien binnen.

Het resultaat is dat de wereld er grosso modo een ondernemingsvriendelijkere plek op is geworden. De gemiddelde tijd om een zaak te starten is wereldwijd gedaald van 50 naar 27 dagen. In ons land was de daling een pak forser, van gemiddeld 56 dagen in 2004 tot 4 dagen nu.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?