RSS

Vrijwilligerswerk is zo goed voor je dat dokters het zouden moeten voorschrijven

Vrijwilligerswerk kan het persoonlijk welzijn en de gezondheid in zo’n grote mate verbeteren, dat dokters het zouden moeten aanraden aan patiënten, aldus experts.

Internationale onderzoekers in preventieve geneeskunde zeggen dat een toenemend aantal studies vrijwilligers gelukkiger en gezonder heeft bevonden dan degenen die geen onbetaald werk doen.

Dr Stephen Post, van Stony Brook University in New York, zei dat vrijwilligerswerk gezondheidsvoordelen met zich mee brengt, omdat het betekenisvolle activiteiten levert, het mensen laat voelen alsof ze er toe doen en het mensen helpt aan te passen aan verandering.

“Geluk, gezondheid en een langer leven zijn de voordelen die in meer dan 50 onderzoeken zijn gerapporteerd,” zei hij.

Hieronder valt een studie uit 2009 onder 5000 Amerikanen, die vond dat vrijwilligers zich fysiek gezonder, gelukkiger en minder gestrest voelden en beter sliepen dan degenen die niet aan vrijwilligerswerk deden.

Dr. Post, die volgend jaar in Adelaide over het onderwerp zal spreken, gelooft dat het aanbevelen van onbetaald werk een onderdeel van de “cultuur van gezondheidszorgsystemen” zou moeten zijn.

Ander onderzoek toonde aan dat kinderen ouder dan 12 ook “duidelijke emotionele voordelen” lieten zien door filantropisch gedrag, evenals overlevenden van ernstige ziekten die de hoop behielden door ondersteunende diensten te verrichten.

Dr. Post zei dat patiëntengroepen die het meeste voordeel kunnen halen uit zulke aanbevelingen, ouderen, mensen met depressie en mensen die herstellen van ernstige verwondingen zijn.

Doktoren zouden het een prioriteit moeten maken om patiënten te informeren over de positieve effecten van het helpen van anderen en ze zouden uitgebreide informatie over vrijwilligerswerk voor handen moeten hebben, aldus Dr. Post.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reacties

  1. Maria:

    Lerares van beroep, maar in een hele andere tak van sport, heb ik me vijf jaar geleden op een basisschool in mijn wijk gemeld en kon direct als leeshulp beginnen. Kleine groepjes kinderen begeleiden die extra aandacht nodig hebben. Ik vond het erg leuk en nuttig. Het stimuleerde me een opleiding voor taaldocent te gaan doen, laaggeletterden lesgeven. Taalhulpen kunnen ook opa’s en oma’s zijn, op veel scholen kan men u goed gebruiken, voor een uur of meer per week.
    Vanwege mijn lesbevoegdheid (ander onderwijs) en vele jaren ervaring geef ik nu ook rekenlessen, taal- en technieklessen, enige uren per week.
    Goede beheersing van de Ned. taal is een vereiste voor taalhulp en plezier hebben i.h. omgaan met kinderen. Het is heerlijk werk, met veel plezier en voldoening. Kinderen zijn gul in hun warmte en gezelligheid. V.harte aanbevolen!

  2. Maria:

    aanvulling: voor dit vrijwilligerswerk krijg ik nooit iets betaald, ook geen reiskosten of anderszins. Mocht dit niet duidelijk zijn.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?