RSS

Burger investeert miljard in duurzame energie

Wij burgers investeren tot 2020 naar verwachting een miljard euro in het opwekken van lokale duurzame energie. Daarmee worden we zelf een belangrijke energieproducent. Dit blijkt uit berekeningen die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op verzoek van het Financiële Dagblad heeft gedaan.

Steeds meer Nederlanders zijn betrokken bij het opwekken van energie, vaak via een burgercoöperatie die lokaal duurzame energie opwekt. Het aantal collectieve burgerinitiatieven om gezamenlijk zonnepanelen of windmolens te exploiteren is in korte tijd gestegen naar 300.

De berekeningen van ECN ­laten zien dat deze trend ook in finan­ciële zin van betekenis is. Met de investeringen dragen burgers ook bij aan het behalen van de doelstelling dat Nederland in 2020 14% van de energie duurzaam opwekt tegen 4% nu.

Naar verwachting wordt alleen al in zonne-energie € 5 mrd geïnvesteerd, die voor een deel van mkb-ondernemers en burgers afkomstig zal zijn.

Oud-directeur Piet Nabuur van Kema stelt in het FD dat de burgerinitiatieven de traditionele energieproducenten stevig onder druk zetten om ook duurzamer en decentraal energie op te gaan wekken: “Een nieuwe orde vormt voor hen een bedreiging. Samenwerking van vele mensen is nodig om druk te geven op de leveranciers om zich aan te passen.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?