RSS

Nobelprijs voor de Vrede naar EU

vr, okt 12, 2012

Politiek en Samenleving

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekendgemaakt. De unie krijgt de prijs voor zijn inspanningen voor bijdrage van zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.

De winnaar ontvangt in december een medaille en een bedrag van ongeveer 930.000 euro. De secretaris van het Noorse Nobelcomité dat verantwoordelijk is voor de vredesprijs, Geir Lundestad, pleitte een paar jaar geleden er al voor dat de Europese Unie de prijs zou krijgen.

‘Door de EU hebben we niet alleen de Frans-Duitse verzoening, de EU heeft geholpen de democratie in Zuid-Europa te consolideren en heeft eraan bijgedragen dat landen in het centrale deel van Oost-Europa nauw samenwerken met de rest van Europa’, zei hij toen.

De Nobelprijs voor de Vrede ging vorig jaar naar twee Liberiaanse vrouwen en een vrouw uit Jemen die strijden voor de rechten van de vrouw. Het Nobelcomité in Oslo eerde de Liberiaanse presidente Ellen Johnson-Sirleaf, haar landgenote Leymah Roberta Gbowee en de Jemenitische Tawakkul Karman voor hun „geweldloze strijd voor de veiligheid van vrouwen en voor het recht van vrouwen om volledig deel te nemen aan vredesopbouw”. Het was de tweede keer dat het comité in Oslo drie mensen tegelijk onderscheidde.

Dit jaar waren er 231 nominaties voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het hoofd van het Instituut Nobel, Geir Lundestad, maakte dit in februari bekend. Onder de kanshebbers waren 188 personen en 43 organisaties, onder wie de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Amerikaanse ex-president Bill Clinton.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Ongelooflijk!
    We produceren wapens, verkopen die aan dictators zoals Assad en Kadhafi, en andere dictarioale regimes, vervolgens schieten we die dictators neer, en vertikken het de lokale bevolking te helpen om een democratie op te bouwen! Anders zou onze wapenhandel in de toekomst niet meer bloeien, nietwaar? Verder zaaien onze multinationals, met Schell op kop, maar ook anderen zoals Monsanto, overal dood en tweedracht in Afrika, Zuid-Amerika, Azië, . . . we vielen Irak binnen, Afghanistan, steunen tirannen zoals in Soedan bij het uitmoorden van hun volk omdat we de olie nodig hebben, steunen Kabila bij de uitmoording en de plundering van het Congolese volk, omdat we de grondstoffen van zijn mijnen nodig hebben voor onze gsm . . . en dan krijgen we na decennia van uitbuiting, wapenverkoop en oorlogsvoering, . . . de nobelprijs van de vrede!!!!!!!!!!!!!!
    Onvoorstelbaar.
    Maar zo typisch.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?