RSS

Collectieve aankoop windmolens haalt mijlpaal van 12.000 winddelen

vr, okt 12, 2012

Wetenschap en Natuur

Donderdag 11 oktober passeerde de Windcentrale de magische grens van 12.000 Winddelen. Daarmee is de eerste harde doelstelling bereikt om het project, waarbij huishoudens gezamenlijk eigenaar zijn van een windmolen ‘op afstand’, te laten doorgaan.

Voor 15 oktober moesten zich genoeg huishoudens verzamelen om samen in elk geval 12.000 winddelen te bezitten. Daarmee stoomt de Windcentrale met volle energie verder om uiterlijk 7 december allebei de molens (20.000 Winddelen) te kunnen kopen.

In juni 2012 startte de uitgave van Winddelen, stukjes van twee windmolens bij het Groningse Delfzijl. Iedereen kan meedelen in de wind door een Winddeel te kopen via de Windcentrale. Voor 351 euro per Winddeel worden mensen ‘Winddeler’ van Grote Geert of De Jonge Held.

Massale crowdmarketing door eigen deelnemers is de belangrijkste basis van dit succes, zo stellen de initiatiefnemers van de begeleidende publiciteitscampagne ‘Deel mee in de Wind’, die Windcentrale samen met partners Natuur & Milieu en Greenchoice voert. Harm Reitsma, directeur Windcentrale: ‘Het is fantastisch om te zien hoe betrokken Winddelers zijn! Ze zetten zich op alle manieren in om dit initiatief onder de aandacht te brengen. Ze willen dat het lukt, ze willen het heft in eigen hand nemen.’  Het dagrecord was op 10 oktober, Dag van de Duurzaamheid, toen mensen voor maar liefst 135.000 euro participeerden in windmolen De Jonge Held. Nog nooit eerder werd er in één dag zoveel door particulieren geïnvesteerd in een duurzaam energieproject.

Op naar de 20.000
Aandacht voor Winddelen moet er de komende maanden blijven. ‘Deze 12.000 Winddelen zijn een vreugdesprong waard, maar pas bij 20.000 Winddelen kan de vlag echt uit. Om dat te halen moeten we met alle partners en Winddelers de voordelen van eigen windenergie opwekken van de daken blijven roepen,’ aldus Reitsma. ’Met Winddelen versnellen we het draagvlak voor duurzame energie in een ongekend tempo.’

Weerstand tegen windmolens omzetten in draagvlak
Windmolens op land roepen soms weerstand op vanwege geluid, slagschaduw of horizonvervuiling. Deze problemen kunnen grotendeels worden ondervangen door molens niet overal verspreid neer te zetten, maar te concentreren in industrie- en havenlandschappen en grootschalige landbouwgebieden met voldoende windopbrengst. Daarnaast blijkt dat het laten deelnemen van burgers in windmolens zorgt voor draagvlak, doordat zij financieel voordeel van de molens hebben.

Wind is efficiënt
Winddelen zijn perfect geschikt voor mensen die geen goed dak voor zonnepanelen hebben en toch graag zelf een deel van hun energie willen opwekken. Winddelen kunnen ook dienen als aanvulling op zonnepanelen, bijvoorbeeld als het dak vol is maar nog niet alle stroom zelf wordt opgewekt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. Jan - Willem nas:

    Ik ben benieuwd of het voor mij nog zinvol is om ook zonnecollectoren op ons dak ( zuidkant0 te plaatsen.
    We verbruiken 5000 KWu p.j. en hebben nu 9 winddelen (4500 KWu) gekocht.

    Ook vanuit investeringsoogpunt zou ik meer willen investeren in deze energiebronnen mits ze inkomsten opleveren.

    Wie kan me adviseren ?

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?