RSS

Grotendeels diamanten planeet ontdekt

do, okt 11, 2012

Wetenschap en Natuur

Wetenschappers hebben een planeet ontdekt die voor een groot deel bestaat uit diamant. De rotsachtige planeet is tweemaal zo groot als de aarde. De opmerkelijke planeet cirkelt rond een zonachtige ster die met het blote oog te zien is.

Een derde van de planeet bestaat waarschijnlijk uit het kostbare materiaal. De diamanten planeet draait samen met vier andere planeten om de zonachtige ster 55 Cancri, die veertig lichtjaar van ons verwijderd is. De exoplaneet draait in een zeer krappe baan om zijn moederster. Hierdoor is het er ziedend heet: de oppervlaktetemperatuur wordt geschat op meer dan 2000 °C. Rechtstreekse metingen van de samenstelling van 55 Cancri e ontbreken nog.

“Het is een eerste glimp van een rotsachtige wereld met een fundamenteel verschillende samenstelling dan de aarde”, zei Nikku Madhusudhan van de Amerikaanse universiteit van Yale. In dat geval zou het diamantgehalte van deze superaarde minstens dertig procent kunnen bedragen.

Daarmee willen de onderzoekers laten zien dat de samenstelling van superaardes wel eens een veel grotere variatie zou kunnen vertonen dan tot nu toe werd aangenomen. Wat de exacte samenstelling van 55 Cancri e is, zal pas blijken als zijn atmosfeer nader onderzocht kan worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?