RSS

Nederland kan gidsland worden voor elektrisch vervoer

Elektrische mobiliteit biedt Nederland volop kansen. Binnen enkele jaren kan Nederland de rol van gidsland op het gebied elektrische stedelijke mobiliteit bereiken en veilig stellen. Om deze positie te bereiken moeten alle betrokken partijen zoals overheid, bedrijfsleven en de Nederlandse samenleving hun rol grijpen.

De focus van de partijen moet liggen op het gezamenlijk wegnemen van barrières die de grootschalige introductie van elektrisch vervoer in de weg staan. Dit blijkt uit het visiedocument elektrische mobiliteit in 2020 – ‘Volop kansen voor Nederland(pdf). Ernst & Young heeft in opdracht van Urgenda dit visiedocument ontwikkeld gericht op personen- en goederenvervoer in de stedelijke omgeving.

Bas Schulten van Ernst & Young: ‘Het is niet langer de vraag óf we elektrisch gaan rijden in Nederland maar hoe snel.  De potentie van elektrische mobiliteit en de concrete kansen die elektrisch personen en goederenvervoer, in het bijzonder in de stedelijke omgeving biedt is enorm. De noodzaak om in te zetten op duurzame alternatieven is hoog. De CO2-uitstoot van het wegvervoer moet voor 2050 met 95% gereduceerd worden.

Het schoner en zuiniger maken van verbrandingsmotoren alleen is onvoldoende om deze reductiedoelstelling te realiseren, de elektrische auto biedt oplossingen.’

Koppositie uitbouwen
Het komende decennium kan een doorbraak plaatsvinden in het elektrisch rijden. Nederland doet wereldwijd mee in de kopgroep als het gaat om de adoptie van milieuvriendelijke auto’s en slimme mobiliteitssystemen. Als wij dit combineren met een koppositie bij de introductie van elektrische auto’s kunnen wij een gidsland worden. Daarbij hebben wij voordeel van ons poldermodel, onze planmatige aanpak, logistieke kennis, geografische ligging en demografie.
Schulten: ‘De tijd van generale repetities is voorbij.

Deze ontwikkelingen bieden uitzicht op de brede inzet van elektrische voertuigen en het ontstaan van een duurzaam mobiliteitssysteem voor stedelijke regio’s. De huidige status van de transitie naar elektrische mobiliteit maakt dit hét moment om te handelen. Dit verbetert de leefkwaliteit en vergemakkelijkt bedrijvigheid.

Omdat er wereldwijd sprake is van snelle verstedelijking en omdat megasteden in toenemende mate vervuilen en dichtslibben door autoverkeer, kan slimme mobiliteit een belangrijke impuls krijgen en zelfs een exportproduct worden van Nederland.

Energiebedrijven, infra-bedrijven, ICT-dienstverleners, voertuigfabrikanten, importeurs, vervoersmaatschappijen, locale overheden en de nationale overheid hebben allemaal een rol te spelen en de mate waarin ze hun rollen op elkaar en de eindgebruiker weten af te stemmen bepaalt hun succes.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?