RSS

Zelfhulp bij depressie werkt beter dan verwacht

di, okt 9, 2012

Gezondheid en Voeding

Bij depressieve klachten helpt het om een zelfhulpboek te lezen of een onlinecursus te volgen. Volgens het fonds Psychische Gezondheid is dat een laagdrempelige manier om depressieve klachten de baas te worden en is wetenschappelijk bewezen dat het werkt.

Toch heeft maar 18 procent van de Nederlanders vertrouwen in deze methode. Dat blijkt uit een onderzoek van het fonds onder iets meer dan 1000 Nederlanders naar misverstanden over depressie, naar aanleiding van World Mental Health Day op 10 oktober. Jaarlijks krijgt 5 procent van de bevolking in Nederland een depressie. Depressies veroorzaken 8 procent van het ziekteverzuim. Depressie is daarmee de grootste oorzaak van ziekmeldingen onder de Nederlandse beroepsbevolking.

Jaarlijks zijn depressies goed voor een economische schadepost van 1,5 miljard euro. Dat komt deels door het ziekteverzuim en deels door kosten in de gezondheidszorg, zo becijferde het Trimbos instituut vorig jaar.

Uit het onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat Nederlanders denken dat depressie vaker voorkomt dan in werkelijkheid het geval is (18 tegenover 5 procent) en dat de kansen op herstel zonder behandeling worden onderschat. De helft van de depressies is na 3 maanden weer over, of de patiënt hier nou voor behandeld wordt of niet.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?