RSS

Stedelijk Museum weer open voor publiek

ma, sep 24, 2012

Kunst en Cultuur

Koningin Beatrix heeft het vernieuwde Stedelijk Museum zaterdagmiddag geopend. Zondag was de heropening voor het publiek, en dit was met 4500 bezoekers al direct een groot succes.

Het museum was sinds 2004 dicht vanwege een grootscheepse verbouwing en uitbreiding. Architect Mels Crouwel nam het gebouw flink onder handen en ontwierp een moderne spierwitte vleugel, die in de volksmond ‘de badkuip’ is gaan heten. Ook de oudbouw uit 1895 onderging een grondige opknapbeurt.

Tijdens de verbouwing, die 5 jaar langer duurde en 37 miljoen euro meer kostte dan gepland, is de oppervlakte van het museum verdubbeld. Het Stedelijk mikt straks op 500.000 bezoekers per jaar.

Openingsprogramma
Het openingsprogramma was zaterdag alleen voor genodigden. Na de officiële opening was het museum zaterdagavond niet alleen gevuld met kunst, maar ook met een unieke verzameling van Nederlandse artiesten. Zo traden zangeres Wende Snijders en de Jeugd van Tegenwoordig op en vormde Mezzosopraan Tania Kross een gelegenheidsformatie met DJ Kypski en het Matangi String Quartet.

Hans van Manen en Ernst Meisner maakten een choreografie voor een bijzonder ballet op de oude trappen van het oude gedeelte van Stedelijk. Deze choreografie werd uitgevoerd op een uniek muziekstuk van de Engelse kunstenaar Scanner.

Nico Dijkshoorn, Joost Zwagerman en Christophe Vekeman bespraken kunst in het entreegebied en harpiste Lavinia Meijer trad op in de Erezaal. Acteur Hans Dagelet en violiste Esther Apituley gaven een optreden en acteur Porgy Fransen droeg gedichten voor tussen werken van Karel Appel.

Rondleiding
De koningin werd ontvangen door museumdirecteur Ann Goldstein en burgemeester Eberhard van der Laan, die allebei een toespraak houden. Als lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum was ook prins Constantijn aanwezig, samen met zijn vrouw prinses Laurentien.

De openingsceremonie ‘Open’ is geschreven door kunstenaar Rory Pilgrim. De koningin onthulde na afloop een vaandel dat ook is gemaakt door Pilgrim. Hij is met zijn 24 jaar de jongste kunstenaar die in het Stedelijk te zien is.

Aansluitend kreeg de koningin een rondleiding van directeur Goldstein. De nieuwe roltrap veranderde regelmatig in een bewegende catwalk met modellen die drie creaties droegen van ontwerper Bas Kosters die waren geinspireerd op ‘La Perruche et la Sirene’ van Henri Matisse. En in ‘Club Stedelijk’ ( het auditorium) werd er gedanst op de solo-sets van DJ Isis.

De bezoekers
De drukte begon zondag bij de opening voor het publiek al voordat de deuren opengingen. Vanaf half tien vormde zich een rij van 150 mensen voor de ingang. Een kunstliefhebber lag al sinds vijf uur in de ochtend in een slaapzak voor de deur, aldus het museum. Hij werd om 10 uur als eerste bezoeker verwelkomd door zakelijk directeur van het museum Patrick van Mil.

“Dit is een dag waar we jaren naar uitgekeken hebben. Mensen zijn zichtbaar blij dat ze het Stedelijk – hún Stedelijk – weer in kunnen. De opening zaterdagavond was schitterend, maar dit is natuurlijk waar we het allemaal voor doen: de bezoekers”, zegt Van Mil. De directeur noemt de reacties van mensen die weer oog in oog staan met hun favoriete kunstwerken “ronduit ontroerend”.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?