RSS

Kwaliteit leefomgeving flink verbeterd

De kwaliteit van de directe leefomgeving in Nederland is flink verbeterd sinds 1990. Anderzijds moet de regering zich voor de komende decennia inzetten om mondiale problemen het hoofd te bieden. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een maandag gepresenteerd rapport (pdf).

De kwaliteit van lucht, water en bodem is behoorlijk verbeterd en de achteruitgang van de biodiversiteit is afgeremd, stelt het PBL tevreden vast.

De komende jaren moet de overheid zich inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit wereldwijd te behouden. Daarvoor moeten de manieren van consumeren en produceren veranderen, zodat vervuiling vermindert. Daarbij zal de overheid af en toe impopulaire maatregelen moeten nemen, zoals weggebruikers extra laten betalen voor het gebruik van het wegennet.

Zo zou de overheid volgens het PBL een duidelijk visie op energie en voedsel moeten maken, zodat bedrijven vertrouwen genoeg hebben om te investeren. Door extra geld te vragen voor mobiliteit en bijvoorbeeld watergebruik in de landbouw, moet vervuiling teruggedrongen worden.

Ook zou er vanuit de landelijke overheid meer met regionale overheden samengewerkt moeten worden, omdat daar de expertise is voor regionale problemen. Anderzijds moet er internationaal worden gesproken over gezamenlijke duurzaamheidseisen en emissierechten. Zo kan de uitstoot van CO2 teruggedrongen worden en kunnen fossiele brandstoffen internationaal vervangen worden door groene alternatieven.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?