RSS

Omvangrijke kunsthistorische Rembrandt Database gelanceerd

wo, sep 19, 2012

Kunst en Cultuur

Informatie, teksten en beelddocumentatie over de schilderijen van Rembrandt zijn nu eenvoudig online te raadplegen op één website.

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Informatie (RKD) en het Mauritshuis in Den Haag lanceerden woensdag The Rembrandt Database, een omvangrijke databank met beeldmateriaal en teksten over het werk van de beroemde 17e eeuwse kunstenaar.

The Rembrandt Database is een inter-institutionele, interdisciplinaire database waarin technische en kunsthistorische documentatie en informatie over schilderijen van en (voorheen) toegeschreven aan Rembrandt online raadpleegbaar wordt gemaakt.

Bezoekers van de website kunnen op gestructureerde wijze informatie, teksten en beelddocumentatie zoeken en bestuderen. Van elk schilderij biedt de website uitgebreide kunsthistorische informatie zoals gegevens over de toeschrijving, iconografie, herkomst en gerelateerde kunstwerken en een literatuuropgave.

De Rembrandt Database bevat bij de lancering ruim 1700 documenten, over 12 schilderijen in het Mauritshuis en in musea in Londen en New York. De komende jaren wordt de databank verder uitgebreid. Alle grote musea in Nederland en in het buitenland die een Rembrandt in hun collectie hebben, werken mee aan het project.

Tekstdocumenten zoals verfmonsterformulieren, restauratie- en onderzoeksrapporten worden waar mogelijk integraal doorzoekbaar gemaakt, en de afbeeldingen (waaronder foto’s uit verschillende periodes, infraroodopnames, röntgenfilms, verfmonsterfoto’s en autoradiogrammen) kan men op hoge resolutie bekijken, er op inzoomen, met elkaar vergelijken en gebruiken voor studie- en onderwijsdoeleinden. Veel documenten zijn van recente datum, maar The Rembrandt Database presenteert ook teksten uit bijvoorbeeld de 18de en 19de eeuw die betrekking hebben op de restauratiegeschiedenis van de schilderijen.

The Rembrandt Database streeft ernaar de first port of call te worden voor onderzoek naar Rembrandt schilderijen. De database is nooit af, maar zal zich verder ontwikkelen en groeien naarmate er meer documentatie beschikbaar komt door samenwerking met nieuwe partners of door nieuw onderzoek. Het RKD blijft op de lange termijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de website.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?