RSS

Japan gaat alle kerncentrales sluiten

De Japanse regering heeft vrijdag besloten dat ze tegen de jaren 2030 en voor 2040 gefaseerd alle kerncentrales willen sluiten en dat ze willen overstappen op duurzame en fossiele energie. Het is een radicale verandering van het energiebeleid, dat voor de kernramp in Fukushima van vorig jaar nog gericht was op een sterke groei van atoomenergie.

Het nieuwe doel van de regering van premier Yoshihiko Noda is radicaal anders: vanaf de jaren 30 van deze eeuw moet Japan het zonder kernenergie doen. In de tussentijd moeten de tientallen kerncentrales, die na de ramp van 2011 werden gesloten, worden heropend mits ze veilig zijn verklaard door de toezichthouder.

Tot de desastreuze meltdowns in Fukushima werd 30 procent van de energie in het land opgewekt in 50 kerncentrales. De stopzetting van de centrales betekent dat Japan zeker ‘s werelds grootste importeur blijft van vloeibaar aardgas (LNG) en een van de grootste olie-importeurs ter wereld. De regering schatte vorige week dat het 3,1 triljoen yen (ruim 30 miljard euro) per jaar extra moet uitgeven aan brandstofimporten om de energiecentrales op gang te houden.

De Japanse vraag naar energie heeft al gezorgd voor grote investeringen in gasprojecten in Australië en de VS. De prijs van LNG is eerder dit jaar al gestegen door de Japanse vraag.

Na de kernramp in Fukushima groeide onder de inwoners het verzet tegen kernenergie. (ANP)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Duurzame en fossiele energie??? Die twee woorden gaan niet samen. Gas is minder erg dan olie, maar geen oplossing. Ben wel blij dat ze eindelijk af willen van die kernenergie, maar ze moeten overschakelen op zonne- en windenergie!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?