RSS

Compassie en empathie hebben positieve invloed op gezondheid

Patiënten met medelevende, begrijpende dokters hebben betere resultaten en minder complicaties. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek. Door het meten van het begrip van de dokter over de zorgen, pijn, en het lijden van de patiënt, vonden wetenschappers een link tussen dokters en de testresultaten van hun diabetische patiënten.

Een grootschalige studie door een team van de Thomas Jefferson University en Italiaanse onderzoekers evalueerde de relatie tussen 20.961 diabetici en 242 dokters in het Italiaanse Parma. Daarvoor gebruikten ze de ‘Jefferson Scale of Empathy’ (JSE), die het niveau van empathie van een dokter voor een patiënt bepaalt.

Daarna werden de resultaten van twee medische tests geanalyseerd: de hemoglobine A1c bloedtest en de meting van het cholesterolniveau. Het resultaat was duidelijk: er is een directe link tussen het empathieniveau van de dokter en een betere uitkomst in de medische resultaten van de patiënt.

Dr. Mohommadreza Hojat: “De resultaten bevestigden onze hypothese dat het medeleven van een dokter – of het gebrek eraan – een directe invloed heeft op acute metabolische complicaties bij diabetici. De empathie van een dokter heeft dus duidelijk een positieve invloed op de gezondheid van een patiënt.”

Er werd gekozen voor Italiaanse dokters en patiënten, omdat de medische diensten daar voor iedereen gelijk zijn. Iedereen krijgt dezelfde behandeling, zonder invloed van gezondheidsverzekeringen of financiële middelen. “Bovendien wisselt men in Italië minder vaak van dokter, wat een langdurige relatie tussen dokter en patiënt bevordert”, aldus co-auteur Vittorio Maio.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?