RSS

Groenlinks pleit voor scheiding van nuts- en zakenbanken

GroenLinks vindt dat Europa hard moet optreden om de banken aan te pakken. Jolande Sap presenteerde op de Europaconferentie zaterdag haar groene antwoord op de eurocrisis. De eurocrisis is een bankencrisis en die is alleen in Europa aan te pakken. Sap wil bankiers aansprakelijk houden voor hun daden, zeer streng Europees toezicht en een belasting op financiële transacties.

Sap: “We hebben Europa nodig om de banken te beteugelen. Kapitaal én bankiers houden zich niet aan landsgrenzen. Ze flitsen met hetzelfde gemak de grenzen over als luchtvervuiling of vervuild rivierwater. Die problemen kunnen we alleen samen aanpakken.”

Sap vindt dat de banken Europees op orde moeten worden gebracht. Ze pleit voor de scheiding van nuts- en zakenbanken, streng Europees toezicht op de banken, een bankiersregister met tuchtrecht, een belasting op financiële transacties en aanpak van de bonuscultuur.

Sap: “Als ik een bank mijn spaargeld geef dan verwacht ik dat ze daar niet mee gaan speculeren om bonussen aan de CEO te betalen als ze succesvol zijn en hun hand op komen houden als het mis gaat. Met onze voorstellen wordt paal en perk gesteld aan dit soort praktijken.”

In haar speech in de Beurs van Berlage hield Sap een pleidooi voor een Europese politieke unie die ook toezicht houdt op de sociale kant van de crisis: “Regeringsleiders staren zich blind op het beperken van begrotingstekorten voor het komend jaar. Ze lijken te vergeten dat Europa leefbaar moet blijven voor toekomstige generaties. Over de houdbaarheid van sociale zekerheid en natuur zouden ook bindende afspraken moeten komen.”

Andere sprekers
Naast Jolande Sap spraken ook Sony Kapoor (ex-bankier) en Daniel Cohn-Bendit (fractievoorzitter Europese Groenen). Ook hun speeches zijn te zien op YouTube.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?