RSS

Groen en eerlijk de crisis uit

Van alle partijen geeft GroenLinks met haar programma het eerlijkste antwoord op de financieel-economische crisis en de grondstoffenschaarste, zo blijkt uit de doorrekeningen van  het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). 

CPB-doorrekeningen from GroenLinks

Het programma van GroenLinks bestrijdt de huidige crisis en voorkomt een volgende. De allerrijksten en de grootste vervuilers dragen 17,5 miljard euro per jaar bij, om de crisis te bestrijden en om de rekening van de crisis eerlijk te delen. Daarmee scoren we veel beter dan welke partij dan ook op financiële degelijkheid, werkgelegenheid, sociaal en groen beleid.

Geweldige score

Uit de doorrekeningen blijkt dat GroenLinks geweldig scoort op het creëren van banen: op termijn komen 200.000 mensen aan het werk. We zijn veruit de groenste: GroenLinks zorgt voor een daling van de CO2-uitstoot met 31% in 2020 en twee derde van de files verdwijnt. De houdbaarheid van de overheidsfinanciën is uitstekend geregeld, GroenLinks investeert 2,4 miljard euro in onderwijs en iedereen met een inkomen tot 50.000 euro (85% van de huishoudens) gaat er flink in koopkracht op vooruit.

“GroenLinks lost de huidige crisis eerlijk op en voorkomt ook de volgende. Daar is ambitie voor nodig”, reageert GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap. “Met ‘business as usual’ dient de volgende economische of ecologische crisis zich zo weer aan. GroenLinks zorgt voor een ambitieuze groene omslag. Door op termijn 200.000 banen te creëren, door mensen uit uitzichtloze posities te halen, door het meest van iedereen te investeren in onderwijs, door te breken met onze olieverslaving.”

Verregaande vergroening

GroenLinks is de enige partij die kiest voor verregaande vergroening en maakt van Nederland weer een groen gidsland in Europa. Niemand reduceert zoveel CO2, werkt zoveel schone stroom op en investeert zoveel in een mooie natuur. Dit is broodnodig om de economie aan te passen aan het schaarser worden van grondstoffen. Deze vergroening gaat hand in hand met het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Het programma van GroenLinks biedt daarom ook voor onze kinderen en kleinkinderen mooie perspectieven. Werk wordt weer lonend. Lage en middeninkomens worden ontzien. Wie langs de kant staat, krijgt perspectief. Op termijn krijgen 200.000 extra mensen werk, terwijl de overheidsfinanciën keurig op orde komen. Bovendien laten we hen een schoner land na. Met een injectie van 2,3 miljard euro investeert GroenLinks meer in onderwijs dan wie dan ook en krijgt iedereen een eerlijke kans.

Sap: “Ik vind het programma van Rutte ronduit rabiaat rechts. Mensen die het minste debet zijn aan de crisis, krijgen de hardste klappen en de natuur wordt ronduit verkwanseld. Ik schrik ook hoezeer het programma van D66 daarop lijkt, zij leggen de kosten van de crisis ronduit bij de laagste inkomens. Aan de andere kant valt het me vies tegen hoe weinig de SP en de PvdA doen aan het vergroenen van ons land en het creëren van werk. Zo maak je Nederland niet klaar voor de toekomst.” (Bron: GroenLinks)

De kerncijfers van de doorrekening van het GroenLinks-programma:

  • Op termijn 200.000 extra banen
  • Jaarlijks 11,5 extra lasten op vervuiling, 5,9 miljard extra lasten op vermogen en winst
  • Jaarlijks 13,5 miljard lastenverlichting op inkomen en arbeid
  • Tot 50.000 gaat iedereen erop vooruit
  • 31% CO2-reductie in 2020 tegenover 1990
  • 18% duurzame energie in 2020
  • 67% minder files
  • 780 miljoen extra voor natuur
  • 2,4 miljard extra voor onderwijs

De hele CPB-doorrekening is hier te vinden

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?