RSS

Binnenkort een medicijn tegen malaria

Wetenschappers van de universiteit van Kaapstad denken een geneesmiddel tegen alle types malaria binnen handbereik te hebben. Slechts één dosis zou de ziekte kunnen bestrijden en besmetting helpen voorkomen.

Traditionele malariamiddelen werken doorgaans slechts voor een korte periode, zeker nu de parasiet meer en meer resistent wordt tegen de behandelingen. Wetenschappers in Kaapstad ontdekten recent een bestanddeel, genaamd MMV390048, dat de ziekte niet alleen krachtig kan bestrijden, maar ook zou voorkomen dat de parasiet overgaat van mens op mens. “Het doodt de resistente parasieten onmiddellijk”, stelt professor Kelly Chibale.

Overwinning
Naledi Pandor, Minister van Wetenschap en Technologie in Zuid-Afrika, noemt de ontdekking een belangrijke overwinning in de strijd tegen malaria. “De oorlog is duidelijk nog niet gewonnen, maar ik ben enthousiast over de belangrijke rol die onze uitstekende onderzoekers gespeeld hebben in deze mijlpaal”, aldus Pandor.

Genezen en verspreiding voorkomen
Het veelbelovende bestanddeel toont weerbaarheid tegen verschillende fasen van de levenscyclus van de malariaparasiet. Hierdoor zou het ook in staat zijn de verspreiding van de ziekte onder de bevolking tegen te gaan. Tot nu toe werd het enkel getest op dieren, maar daar zorgde het wel voor een volledig herstel na slechts één dosis. “Het heeft potentieel om miljoenen mensen te genezen en werkt actief tegen een brede waaier aan resistente malariatypes”, klinkt het. (Via)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?