RSS

Greenpeace belet Nederlands monsterschip toegang tot Australische haven [update]

do, aug 30, 2012

Wetenschap en Natuur

Greenpeace blokkeert de Nederlandse supertrawler ‘Margiris’ van visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas voor de haven van Port Lincoln in Australië. Om 08:45 uur lokale tijd zijn actievoerders naar het schip gevaren om te voorkomen dat het schip kan aanleggen.

De trawler wil in de haven een vergunning afwachten voor het vangen van 18.000 ton vis in Australische wateren. Greenpeace vindt echter dat de ‘Margiris’ rechtsomkeert moet maken omdat het schip medeverantwoordelijk is voor grootschalige overbevissing van de wereldzeeën.

Europa heeft veel te veel supertrawlers zoals de ‘Margiris’’, zegt de Nederlandse campagneleider Pavel Klinckhamers vanuit Port Lincoln. ‘Om overbevissing tegen te gaan is het van essentieel belang dat Europese politici binnen de hervorming van het visserijbeleid, die op dit moment plaatsvindt, echt iets gaan doen aan deze overcapaciteit. In plaats daarvan wordt er voor gekozen het probleem te verplaatsen naar andere continenten, zoals met dit monsterschip dat hier vandaag is aangekomen. Wij verwachten dat de Australische overheid meer daadkracht toont dan Europa en geen vergunning afgeeft’, aldus Klinckhamers.

De komst van de ‘Margiris’ leidt tot grote onrust in Australië. Het parlement van de deelstaat Tasmanië heeft vorige week een motie aangenomen om de supertrawler de toegang tot Australisch viswater te ontzeggen. De federale overheid is verdeeld over de kwestie en moet nog een besluit nemen. ‘Het schip zou in eerste instantie naar Devonport varen. Maar de onrust is daar intussen zo groot dat de supertrawler heeft besloten uit te wijken naar een afgelegen haven in Zuid-Australië’, voegt Klinckhamers toe.

Eind juni verhinderden actievoerders van Greenpeace in IJmuiden een week lang het vertrek van de ‘Margiris’ naar Australië. ‘De kolos viste eerder dit jaar nog het water bij Mauretanië leeg, met desastreuze gevolgen voor de lokale vissers en het rijke zeeleven. Nu daar steeds minder te halen valt, is Australië blijkbaar aan de beurt’.

Update
Activisten probeerden vanochtend eerst te verhinderen dat een loods aan boord ging van de vistrawler. Toen dat uiteindelijk mislukte, gingen ze voor het schip liggen. Uiteindelijk kon de Margiris toch aanleggen. ,,Het was een oneerlijke strijd tussen kleine rubberbootjes en een enorm schip”, erkende de campagneleider. ,,Ze konden ons te makkelijk wegduwen”.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?