RSS

Nieuwe ASC-keurmerk ook op de VISwijzer

di, aug 21, 2012

Wetenschap en Natuur

De eerste gekweekte vis met een duurzaamheidskeurmerk ligt vanaf vandaag in de winkel. Stichting De Noordzee is positief over dit keurmerk en wil het keurmerk graag onder de aandacht brengen bij de consument door het meteen ook  in de ‘blauwe’  categorie voor keurmerken op de VISwijzer op goedevis.nl te zetten.

Stichting De Noordzee is van mening dat het kopen vis met het ASC-keurmerk zal leiden tot een revolutie in de visvoer-industrie. Tot  nu toe is er vanwege het gebrek aan vraag nog geen betaalbaar duurzaam voer ontwikkeld. ASC-gecertificeerde kwekerijen krijgen vijf jaar de tijd om alleen nog voer met visbestanddelen uit wilde vangst te gebruiken die MSC-gecertificeerd zijn. “Als dit lukt,  dan is een enorme sprong gemaakt in het verduurzamen van de viskwekerijen wereldwijd”,  aldus Margreet van Vilsteren,  aquacultuur specialist bij Stichting De Noordzee.

Naast het voer, is de totstandkoming van de ASC-normen uniek door de dialoog tussen de vele belanghebbenden. Dit heeft er toe geleid dat de uiteindelijke normen streng en realistisch zijn en dat ze de belangrijkste gevolgen van de viskweek aanpakken.

‘Blauwe categorie’ op de VISwijzer
De VISwijzer van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds geeft een advies over duurzaamheid van vissoorten en schelp- en schaaldieren die we Nederland graag eten. De vissoorten zijn ingedeeld in vier categorieën, een groene (prima keuze), oranje (tweede keuze) en rode (liever niet) kolom. De vierde, blauwe, categorie bevat vissen die het MSC keurmerk voor duurzaam wild gevangen vis en het ASC keurmerk voor verantwoorde kweekvis hebben. Vissoorten uit deze kolom en uit de groene kolom kun je met goed geweten eten. Vissoorten uit de rode kolom kun je beter even niet eten, omdat deze te zwaar bevist worden of omdat de manier van vangen of kweken te belastend is voor de natuur.

Stichting De Noordzee voert elk najaar nieuwe beoordelingen uit. Op basis daarvan worden de soorten in de kolommen ingedeeld. De vissen die in de blauwe kolom staan,  zijn gecertificeerd en daarom niet opnieuw beoordeeld.

VISwijzer Iphone en Android apps
Mocht je de VISwijzer app voor Android willen hebben,  dan kunt je vanaf vandaag de VISwijzer 2.0 in de Android Play store downloaden. Heb je de VISwijzer app al? Download dan toch de nieuwe versie en verwijder de oude van je telefoon,  omdat op de oude app ASC niet is ingebouwd. Op de Iphone app is binnenkort ook het ASC keurmerk terug te vinden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?