RSS

ASC-keurmerk voor gekweekte vis

De eerste gekweekte vis met een duurzaamheidskeurmerk ligt vanaf vandaag in de winkel. Daarmee wordt gegarandeerd dat de vis op een verantwoorde manier is geproduceerd.

De laatste jaren is er veel te doen geweest om vervuilende viskwekerijen, waar vissen rondzwemmen in vies water en onnodig worden volgespoten met antibiotica. Tijd daarom voor een keurmerk voor tilapia, pangasius, zalm, garnaal en andere gekweekte vis. Het gaat om het zogenaamde ASC-keurmerk, dat er is gekomen op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en het Initiatief Duurzame Handel.

“Deze vis is in ieder geval een heel stuk schoner dan die we kennen uit de verhalen uit de media”, vertelt directeur Bas Geerts van ASC, de instantie die het keurmerk uitgeeft. Hij legde maandag in BNR Annette van Soest uit: “Met name de waterkwaliteit is een hele belangrijke. De vis wordt gekweekt in water en de kwaliteit van het water is van grote invloed op de manier waarop de vis uit het water komt.”

60 miljoen ton aan kweekvissen
Kweekvis wordt in de hele wereld steeds belangrijker. In 1970 werd nog geen drie miljoen ton vis gekweekt. Nu is meer dan de helft van alle geconsumeerde vis in de wereld afkomstig van rivierkooien of kunstmatige bassins: in totaal 60 miljoen ton.

Niet netjes
De grote vraag naar gekweekte vis leidt er volgens het Wereld Natuur Fonds toe dat er in de kwekerijen niet altijd even netjes wordt gewerkt. Daarom is na uitgebreid overleg met vertegenwoordigers van de kweeksector, verkoopbedrijven, overheden, wetenschappers en ngo’s een lijst met eisen opgesteld waaraan goede kweekvis moet voldoen. Het werkt hetzelfde als het MSC-keurmerk voor wild gevangen vis, zegt een woordvoerder van het WNF.

Certificaat
Kweekbedrijven kunnen een certificaat krijgen van het onafhankelijke ASC, als ze zich houden aan de richtlijnen op het gebied van duurzaam voer, antibiotica en arbeidsomstandigheden van het personeel. Tot nu toe draagt alleen vis uit een grote tilapiakwekerij in Indonesië het zeegroene logootje van ASC. Deze vis is morgen voor hoogstens een paar cent meer dan de normale prijs te koop bij supermarkten als Albert Heijn, C1000 en Jumbo.

Bas Geerts: “Het keurmerk dat wij nu hebben voorziet erin dat probiotica uitsluitend mogen worden toegepast als vissen ziek zijn en dat er ook – voordat de vis uit het water wordt gehaald – een periode moet zijn waarin de stoffen uit de vis moeten worden kunnen verwijderd. Zodat de stoffen weer uit het systeem zijn.”

ASC verwacht in het najaar de eerste pangasius te certificeren. Volgend jaar volgen onder meer de zalm, de forel, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?