RSS

Olympisch Goud geeft Keniaanse rivaliserende stammen gevoel van eenheid

ma, aug 13, 2012

Politiek en Samenleving

De gouden medaille van de Keniaanse atleet David Lekuta Rudisha op de 800 meter in Londen  deed de etnische conflicten in Kenia even wegsmelten. Leden van rivaliserende stammen vierden de overwinning gezamenlijk.

In heel Kenia volgden mensen de wedstrijd in winkelcentra, restaurants en cafés. Ze zagen David Rudisha, bijgenaamd “Koning David”, winnen op de 800 meter met een nieuw record van 1 minuut 40,91 seconden.

Die avond zag je Kalenjin en Kikuyu, de twee grootste en rivaliserende etnische groepen in het land, samen de overwinning vieren. “Ik hoop dat het gevoel van eenheid na de overwinning van Rudisha kan doorsijpelen naar alle aspecten van ons leven”, zegt Samuria Pulley, een 32-jarige inwoner van Nairobi.

Verkiezingsgeweld
Amper vijf jaar geleden brak in Kenia hevig geweld uit na de verkiezingen tussen de twee groepen. Het conflict smeult verder, zegt de mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW), omdat slachtoffers nog altijd op gerechtigheid wachten. Op 8 mei waarschuwde ook de Nationale Inlichtingendienst de regering nog dat er sterke indicatoren voor geweld blijven bestaan nu tribale politiek de etnische vijandelijkheden blijft voeden, en de campagne voor de verkiezingen in 2013 op gang komt.

Blijvende eenheid
Maar Rudisha brak het wereldrecord, en het hele land barste uit in feest. “Ik ben ervan overtuigd dat deze eenheid niet vals is, en ik hoop dat ze blijft bestaan na de Olympische Spelen”, zegt Faith Kyomukama, een 24-jarige studente. “Waarom zouden we discrimineren op basis van de stam? We hebben getoond dat onze eenheid die kleine verschillen kan overstijgen.”

Sociologen en sportlui hopen dat de sport gebruikt kan worden om de de etnische verdeeldheid op lange termijn te overwinnen. “Ik hoop dat onze overwinningen blijvende eenheid kunnen inspireren, die verder gaat dan wat de Kenianen tonen als ze ons aanmoedigen”, zegt 800-meterloopster Janeth Jepkosgei. “Ik train met vrienden uit Cuba, de VS en Ethiopië, ik zien niet in waarom mijn Keniaanse medeburgers hun ideeën niet kunnen de-tribaliseren en beseffen dat we een en dezelfde zijn.”

Brian Ngugi

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?