RSS

Parijs maakt oevers van de Seine autovrij

Na een lange strijd haalt de Parijsse burgemeester Bertrand Delanoë zijn slag thuis: de bekende oevers van de Seine worden weer het exclusieve terrein van voetgangers en fietsers.

De oevers van de Seine zijn Unesco-werelderfgoed, maar al sinds de jaren zestig helemaal ingepalmd door het autoverkeer. De brede autolanen aan beide zijden van de rivier maken de oevers moeilijk toegankelijk voor de Parijzenaars.

Delanoë heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om daar iets aan te doen. Hij introduceerde al Paris Plages, artificiële stranden aan de Seine waar Parijzenaars van het zonnetje kunnen genieten. Maar de poging van de linkse burgemeester om de oevers helemaal verkeersvrij te maken stuitte op harde tegenkanting van de rechtse regering in Frankrijk.

Blokkering
De voormalige premier François Fillon, van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), blokkeerde het plan omdat impact op het verkeer volgens zijn partij te weinig onderzocht was. Fillon is zelf kandidaat om in 2014 burgemeester van Parijs te worden.

Maar de overwinning van François Hollande in juni betekende het einde van Fillon, en de nieuwe premier Jean-Marc Ayrault maakt nu een einde aan de blokkering. In september al wordt een deel van de rechteroever autovrij gemaakt door het aantal rijstroken te verminderen. Zo komt er meer ruimte vrij voor voetpad en

Begin 2013 van de linkeroever maar liefst 2,3 kilometer autovrij worden, tussen het Musée d’Orsay en de Pont de l’Alma. Er komt een park van maar liefst 4,5 hectare met sportvelden, markten en restaurants, en drijvende tuinen.

Nalatenschap
Het is niet het eerste voorstel van Delanoë dat Parijs groener maakt. In 2007 lanceerde de burgemeester het inmiddels enorm populaire Velib, dat fietsverhuur op grote schaal naar de Franse hoofdstad bracht. Hij maakte de stad ook fietsvriendelijker.

Maar Critici vermoeden dat het Delanoë niet enkel daarom te doen is. De burgemeester, die in 2014 niet opnieuw verkiesbaar is, zou met de transformatie van de oevers van de Seine vooral zijn blijvende stempel willen drukken de Franse hoofdstad.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?