RSS

IJzerproducenten tekenen historische overeenkomst ter bescherming van Amazone

Alle zeven producenten van ruw ijzer in de Braziliaanse staat Maranhão tekenden deze week een historische overeenkomst: zij zullen niet langer houtskool in hun ovens verstoken van hout uit het Amazonewoud, en laten voortaan inheemse volken en hun beschermd land met rust.

Twee jaar lang deed Greenpeace onderzoek naar de enorme verwoesting veroorzaakt door de winning van ruw ijzer in de Amazone. Ruw ijzer uit Maranhao wordt vaak geproduceerd door op houtskool gestookte ovens van hout uit het regenwoud, dat vaak illegaal is gekapt. Grote delen van het Amazonewoud en beschermde gebieden van inheemse volken zijn hierdoor verwoest. De kampen waar het houtskool vervolgens wordt gemaakt, liggen diep verscholen in het regenwoud. Daar werken arbeiders als moderne slaven onder onmenselijke omstandigheden.

Het onderzoek toonde aan dat ruw ijzer uit de Amazone eindigt in de Amerikaanse staalfabrieken, zoals Severstal in Columbus, Mississippi. Deze fabriek levert op zijn beurt weer aan een aantal van ’s werelds toonaangevende auto-merken, zoals Ford, GM, Nissan en Mercedes.

Belangrijke stap
De schijnbare vooruitgang en de stappen die de ijzerindustrie tot nu toe zette waren ofwel ineffectief of louter symbolisch. Maar door de ondertekening van deze overeenkomst is een belangrijke stap gezet richting daadwerkelijke  bescherming van de Amazone en haar bewoners. Wil jij ook helpen om de Amazone te beschermen en de Brazilianen te steunen in hun roep voor Zero Deforestation? Ga dan naar: www.theamazonismyfriend.org

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?