RSS

Voormalige McDonalds directeur start duurzame en biologische keten

Mike Roberts, voormalig operationeel directeur van fastfoodketen McDonalds, wil in vijf jaar tijd in de Verenigde Staten 500 tot 1000 restaurants openen die duurzame en gezonde menu’s serveren. Het eerste restaurant is al geopend in Palo Alto in Californië.

Lyfe Kitchen, de naam van het restaurant, verkoopt eten dat gemaakt is zonder room, witte suiker, witmeel, transvetten, transgene ingrediënten en kunstmatige toevoegingen. Ook is er biologisch bier en biologisch-dynamische wijn verkrijgbaar.

“Stel je voor dat er tientallen miljoenen duurzame maaltijden geserveerd worden met de efficiëntie die mensen verwachten van een fastfoodketen”, zegt hij in een interview met Wired.com. “Zoiets is nog nooit eerder geprobeerd.”

Lyfe Kitchen (een acroniem voor Love Your Food Everyday)  bedient ook vleeseters en heeft kip en burgers op het menu staan van dieren die op diervriendelijke wijze zijn gehouden. Roberts pretendeert daarnaast op veiliger en energiezuiniger wijze het voedsel te bereiden.

Bewust leven
De grootschaligheid die Roberts op het oog heeft, brengt vooralsnog echter problemen met zich mee. Er is in de VS eenvoudig weg te weinig biologisch geteeld voedsel voor honderden van deze restaurants, zegt Jon Kiley van Earthbound Farm, de grootste Amerikaanse teler van biologische producten, op Wired. com. Earthbound Farm levert onder meer levert aan supermarktketen Wallmart.

“Het uitbreiden van de productie kost tijd onder de huidige wetgeving. Het kost momenteel drie jaar om een veld gecertificeerd te krijgen als biologisch en pas na vijf tot zeven jaar is de bodem echt productief”, zegt Kiley.

Momenteel blijkt het al onmogelijk voor Lyfe Kitchen om gedurende het hele jaar alleen maar producten van biologische teelt te gebruiken, eenvoudigweg omdat de weersomstandigheden een goede oogst van tomaten, uien of sinasappelen in de weg zitten.

Roberts blijft echter positief. “We verkeren nog in een beginstadium. Tachtig miljoen mensen zijn zich al veel meer bewust geworden van wat ze eten. En die bewustwording gaat naar mijn idee door.”

Net zoals McDonalds in de jaren zestig en zeventig zorgde voor een transformatie van de  Amerikaanse landbouw die aanvankelijk niet in staat was voldoende te produceren voor de snel groeiende fastfoodketens, kan Lyfe het landbouwsysteem opnieuw veranderen, meent Roberts. “Maar nu ten goede.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?