RSS

‘Speculatieverbod publieke sector’

GroenLinks wil een verbod op speculatie met overheidsgeld in de (semi-)publieke sector. Onderwijsgeld moet naar de klassen, geld voor zorg naar de patiënten en woningbouwgeld naar goede en gezonde huurhuizen. Daarom moet er in de wetten van deze sectoren opgenomen worden dat met dit geld geen riskante financiële producten gekocht worden. Klaver gaat daar voorstellen voor doen.

Klaver: “Ik wil kleine klassen, veel handen aan het bed en gezonde huizen. Daar betalen we belasting voor. Te vaak brengen managers dat in gevaar doordat ze amateurbankiertje gaan spelen met dat geld.”

Vorige maand kwamen woningbouwcorporaties flink in de problemen door te speculeren op schulden, via derivaten. De afgelopen weken werd duidelijk dat ook twee universiteiten en enkele mbo-instellingen in deze producten belegden. Klaver kreeg een meerderheid achter zijn motie om riskante financiële producten te verbieden in het onderwijs. Hij wil nu verder gaan en nu in alle (semi-)publieke sectoren in de wet vastleggen dat er niet meer geïnvesteerd wordt in riskante producten. Zij kunnen bij de overheid sparen en lenen via schatkistbankieren.

Door het lenteakkoord wordt schatkistbankieren in 2013 verplicht voor lagere overheden. Met spoed wil GroenLinks dit verbreden naar alle maatschappelijke dienstverleners. Zo moeten onderwijsinstellingen, zorg- en welzijnsorganisaties, arbeidsbemiddelaars, woningbouwcorporaties, academische ziekenhuizen, publieke omroep, politieregio’s, NS-taakorganisaties en zorgverzekeraars allemaal de risicovolle financiële producten afzweren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?