RSS

Zeewier blijkt effectieve bescherming voor je tanden

Een nieuw soort tandpasta dat ontwikkeld wordt met bacteriën van zeewier zou volgens recent onderzoek kunnen helpen je gebit te beschermen tegen tandbederf.

Wetenschappers aan de universiteit van Newcastle creëren momenteel een product dat een enzym bezit dat is afgeleid van een zeebacterie, genaamd Bacillus licheniformis, die leeft op het oppervlak van zeewier en in het verleden werd bestudeerd als mogelijk reinigingsmiddel voor schepen.

Ze denken dat het enzym effectief kan zijn op plekken die door bestaande tandpasta’s moeilijk te bereiken zijn, wat tot een afname van de erosie van tandglazuur leidt en helpt bij het voorkomen van gaatjes. Dit kan volgens getallen van NHS belangrijke gevolgen hebben.

Dr. Nicholas Jakubovics, van de afdeling tandwetenschappen van de universiteit, presenteerde de bevindingen van het team op een conferentie van de Society for Applied Microbiology . “Traditionele tandpasta’s werken door het plaque met de bacteriën eraf te schrobben, maar dat is niet altijd effectief, waardoor zelfs mensen die vele keren per dag hun tanden poetsen nog steeds gaatjes kunnen ontwikkelen,” aldus Jakubovics.

“Onderzoek in een reageerbuis laat zien dat dit enzym door de plaque of laag van bacteriën heen kan dringen, en we willen deze kracht gebruiken voor een pasta, mondwater of reinigingsmiddel voor prothesen.”

Volgens het onderzoeksteam is het gevonden enzym in Bacillus licheniformis in staat om het externe DNA af te breken dat de orale bacteriën samenhoudt in een slijmachtige, beschermende laag, of ‘biofilm’.

Dit kan helpen bij het verhogen van de effectiviteit van het tanden poetsen en het voorkomen van de opbouw van plaque.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?