RSS

TNO: Aruba interessante proeftuin voor duurzame energie

Het land Aruba heeft de ambitie om zo snel mogelijk de transitie te maken naar een duurzame energievoorziening. TNO ondersteunt Aruba hierbij door middel van toegepast onderzoek, in samenwerking met (locale) bedrijven, overheid en universiteiten.

Benutting van zon-, windenergie en diepzeekoeling zijn hierin belangrijke onderwerpen. De TNO expertise in zonnecellen, smart energy systems en water worden hierbij ingezet.

De minister-president van Aruba wil van Aruba een duurzaam land maken waarvan de economische motor niet meer vrijwel volledig draait op het toerisme. Op het eiland wordt veel (elektrische) energie gebruikt ten behoeve van koeling, zoetwaterproductie, raffinage en aan- en afvoer van consumptiegoederen.

Solar Parkeerplaats
Een parkeerplaats met zonnecellen in het wegdek. In navolging van vergelijkbare experimenten op een fietspad in Noord-Holland, wil TNO daar ook mee aan de slag op Aruba. Het nieuwe TNO-filiaal Cariben wil deze proeven toepassen in een volledig duurzame woonwijk op Aruba. De plannen zijn onderdeel van de voorbeeldfunctie die het eiland voor Europa en de Zuid-Amerikaanse markt wil vervullen.

De parkeerplaats levert energie aan de woonwijk. In de toekomst kan de opgewekte energie wellicht worden gebruikt om elektrische auto’s op te laden. In de duurzame woonwijk worden naast de ‘solarparkeerplaats’ ook proeven gedaan om energie uit rioolwater en afval te halen.

Testen
Ook voor de Europese markt worden door TNO op Aruba nieuwe technologische oplossingen getest, zoals een slim elektriciteitsnet.’Hier kunnen we dat in het klein beter testen omdat het eiland is geïsoleerd. In Europa zijn de elektriciteitsnetwerken van de verschillende landen allemaal met elkaar verbonden. Zo kunnen we hier op kleine schaal in theorie een model voor Europa ontwikkelen. Het huidige net is niet geschikt voor veel decentrale duurzame bronnen.’

Algen
Een ander idee is om te kijken in hoeverre je hier algen kunt kweken en verwerken tot grondstof voor brandstof, voedsel en medicijnen. Aruba heeft optimale groeicondities door veel licht en warmte voor bepaalde waterplanten. Als je daar een productie voor kunt opzetten, kan Aruba ook bio-grondstoffen gaan uitvoeren en daarmee geld verdienen. Nu verdient het eiland bijna niets met export, omdat er behalve de aloë veraplant bijna niets wordt uitgevoerd.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?