RSS

Europees Parlement verwerpt ACTA definitief

Het Europees Parlement heeft woensdag massaal tegen het antipiraterijverdrag ACTA gestemd. Het wetsvoorstel werd verworpen met 478 stemmen tegen 39. Het verdrag is definitief van de baan.

Dat komt niet als een verrassing. Eerder stemden vijf commissies van het Europees Parlement al tegen ACTA. Nederland heeft eerder ook gezegd tegen het verdrag te zijn.

De EPP, de christendemocratische conservatieve groepering in het Europarlement, trachtte nog de stemming over ACTA uit te stellen tot na het oordeel van het Hof van Justitie, maar dat werd niet door de andere politieke groeperingen gevolgd. De stemming over ACTA die daarna kwam gaf een overweldigende meerderheid aan tegenstemmers.

Het feestgedruis dat daarna ontstond was enorm. Veel parlementariërs hadden zich gekleed in een t-shirt met daarop de tekst Hello Democracy, Bye Bye ACTA. Om de parlementszaal hadden zich tevens veel actievoerders verzameld.

ACTA was vooral bedoeld om de rechten van de film- en muziekindustrie op internet te beschermen. Bedrijven zouden door het verdrag vergaande bevoegdheden krijgen om op te treden tegen onder meer websites die illegaal beeld- en geluidsmateriaal aanbieden. Tegenstanders waren bang dat met het verdrag de vrijheid van meningsuiting gevaar zou lopen.

Overwinning burgerrechten
Europarlementariërs Marietje Schaake en Sophie in ’t Veld (D66) zijn blij dat de meerderheid van het Europees Parlement vandaag tegen het controversiële ACTA-verdrag stemde.”Na een jarenlange strijd tegen dit verdrag, zien we vandaag de overwinning voor de democratie en voor digitale vrijheden”, zegt Schaake.

“Het ‘nee’ tegen ACTA is een duidelijke overwinning voor de burgerrechten en democratie, want het verdrag zou verstrekkende gevolgen hebben voor belangrijke rechten voor burgers, zoals informatievrijheid en privacy”, vindt Emine Bozkurt, namens de PvdA

Judith Sargentini (GroenLinks) denkt dat het massale protest van de internetgebruikers tegen ACTA de doorslag heeft gegeven in het Europarlement. “Dit is een enorme overwinning voor de democratie.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?