RSS

De top 6 groenste gebouwen van de Olympische Spelen in Londen

Op de Olympische Spelen van 2012 in Londen wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Geen enkele organisator van de Spelen heeft ooit zo hard gewerkt om dit grootse evenement milieuverantwoord te maken dan de organisatoren van Londen 2012. Hoewel het nog veel duurzamer kan, en we vooral zonnepanelen missen, hebben ze wel hun best gedaan.

Die toezegging wordt weerspiegeld in veel gebouwen van de Spelen, inclusief het Olympisch Stadion, het lichtste dat ooit is gebouwd. Het stadium, waar 80.000 man in kunnen, heeft een scala aan duurzame constructies, zoals de opslag van regenwater, een stoffen dak en interessante keuzes in gerecyclede materialen. Hieronder overzicht van de zes groenste gebouwen van de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

London Velodrome

Het London Velodrome, deel van het Velopark wielrencentrum in Oost-Londen, verankert het noordelijk deel van het Olympisch Park van de stad. Zowel de indoor wielrenbaan als het in de buurt liggende BMX race circuit zullen blijven bestaan na het einde van de Spelen in augustus. De gebogen buitenkant van de wielrenbaan, bedekt met houten lambrisering, weerspiegelt het strakke racebaan van binnen. De zitplaatsenstructuur voor 6.000 personen is voorzien van natuurlijke ventilatie, in plaats van airconditioning, dankzij de houten bekleding aan de buitenkant. Het gebruik van kunstmatig licht is eveneens geminimaliseerd, middels de dakramen van de wielrenbaan. Een systeem dat regenwater opslaat reduceert eveneens het benodigde water voor toiletspoeling en grond irrigatie.

Basketball Arena

De Olympische basketball arena verblindt niet alleen, maar het democratiseert. Het werd vorig jaar op tijd voltooid en de kosten lagen 30 miljoen pond onder budget. De arena is de grootste tijdelijke locatie van de Spelen. Het ontwerp maakt demontage mogelijk, waardoor het in de toekomst door de hele wereld kan worden hergebruikt. Er zijn geruchten dat de arena zelfs verkocht kan worden aan de organisatoren van de Olympische Spelen in2016 in Rio de Janeiro, of heropgebouwd kan worden in een armer land in de toekomst. Het lichtere design betekent ook dat minder staal en beton is gebruikt voor deze faciliteit voor 12.000 mensen.

Aquatics Centre

Opvallend door het golvend dak, is het op een na grootste gebouw van de Spelen naast het Olympisch Stadion het eerste gebouw wat bezoekers zien als ze het Olympisch Park betreden. Gebouwd op een brownfield gebied, werd het prachtige plafond van het Aquatics Centre, dat zweeft over de twee 50 meterbaden, gebouwd uit duurzaam geproduceerd Red Louro hout. De buitenkant is gebouwd met prefab betonblokken, die niet alleen de benodigde emissie verminderen om de faciliteit te bouwen, maar eveneens schilderen overbodig maken. De binnenkant is gemaakt van staal en ftalaat-vrije PVC-wrap die na de Spelen zullen worden gerecycled. En de meeste van de materialen, inclusief de 866.000 tegels die nodig zijn om de baden en de kleedkamers te betegelen, werden door een treinen geleverd in plaats van vrachtwagens.

The Copper Box

Als je een ticket hebt weten te bemachtigen voor de Handball Arena, of de “Copper Box”, zul je in een van de interessantste en meest duurzame Olympische gebouwen zitten deze zomer. Lichtgevende pijpen op het dak verminderen de elektriciteitskosten met 40 procent, een opvansysteem voor regenwater neemt de druk weg van het lokale waternetwerk en de panelen aan de buitenkant zijn deels gemaakt van gerecycled koper. Gedeeltelijk gebouwd van bakstenen die met bouwstof gemaakt zijn, zal de arena voor 7.000 man na de Spelen blijven bestaan, en zal het gebruikt worden voor kleinere sporten en lokale maatschappelijke evenementen. In schril contrast met dit 200 jaar oude gebouw zijn de drie indoor schietbanen. Elk van de tijdelijke gebouwen bestaan uit staal, bekleed met multiplex en vervolgens bedekt met meer van het ftalaat-vrije PVC membraan dat na de Spelen zal worden gerecycled. Maar wat is het meest geavanceerde kenmerk? Ieder gebouw is beladen met octopusachtige zuigers die zorgen dat natuurlijk ventilatie binnen zal circuleren. De schietbanen zullen worden ontmanteld en zullen worden verhuurd voor andere evenementen na de Spelen.

The Energy Centre

Het is het minst sexy gebouw van de Olympische Spelen, maar waarschijnlijk het belangrijkste. Belast met verwarming, koeling en het leveren van energie aan de Olympische Zone, is de Energy Centre ontworpen met een duurzaam design en een modulaire constructie. Als een gigantische LEGO set, kan deze faciliteit groeien in capaciteit door units toe te voegen als meer capaciteit nodig is in de omringende buurt van Oost-Londen. Energie-efficiënte gasketels en een biomassa ketel die gebruik maakt van houtspaanders genereren de warmte. Een aanliggend pompstation neemt het afvalwater op, recyclet het en verspreidt het voor de irrigatie van het nabijgelegen park en voor toiletspoeling. De buitenkant doet de lokale bevolking en bezoekers denken aan de iconische Battersea Power Station, maar in plaats van bakstenen is de buitenkant gemaakt van geroest Corten staal gelaagd over een beschermkap van rubber.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?