RSS

De gezonde kracht van antioxidanten

di, jul 3, 2012

Gezondheid en Voeding

In groenten en fruit zitten veel antioxidanten, fytochemicaliën die de zogenaamde vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen zijn moleculen die ons lichaam continu produceert bij tal van chemische reacties. Ze ontstaan ook door externe factoren, zoals stress, tabaksrook, zonnestralen of luchtverontreiniging. Door te kiezen voor voeding met veel antioxidanten kan je dit proces tegengaan, want zij bieden de vrije radicalen weerwerk.

Wetenschappers zijn er intussen van overtuigd dat de succesvolle bestrijding van vrije radicalen en de schade die ze toebrengen een van de sleutels vormt tot langdurige gezondheid.

Antioxidanten zijn onder andere:

Carotenoïden
Carotenoïden is de verzamelnaam voor meer dan 500 in vet oplosbare stoffen die voeding kleur geven, waaronder bêtacaroteen en lycopeen. De stoffen zitten in tomaten, maïs en paprika’s.

Flavonoïden
In groenten, fruit, thee, wijn en chocolade zitten meer dan 4000 soorten flavonoïden, zoals polyfenolen, flavonolen en flavonen.

Sommige mineralen
Koper, zink, selenium en ijzer maken metalen en vrije radicalen onschadelijk. Je vindt ze onder andere in uien, tomaten, broccoli, spinazie en peulvruchten.

Sommige vitaminen

Vitaminen als vitamine C en E hebben een anti-oxidante werking. Sinaasappels, spruitjes, kool, noten en pindakaas zijn goede bronnen van deze vitaminen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?