RSS

Vrouwen geven boeren klimaatadvies op Keniaanse radio

Veel Kenianen zijn zich niet bewust van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan. Een speciale radiozender, opgericht door vrouwengroepen, geeft ze nu advies, bespreekt tips voor boeren en praat over het klimaat.

Ook Josephine Mutiso, een kleine boer in Makueni County, luistert naar Radio Mang’elete, 89.1 FM. Daar zitten op dit moment meteorologen, die de veranderende patronen van regenval in het land bespreken.

Mutiso heeft al veel nuttige dingen van de radio geleerd, zoals de “zai”-methode. Dat is een traditionele techniek, voor droog land, waarbij gaten van 30 centimeter worden gemaakt en gevuld met mest en aarde. Dit houdt het regenwater goed vast en de voeding is goed geconcentreerd. “Ik ben het nu voor het eerst aan het proberen op mijn veld van een hectare”, zegt de 32-jarige Mutiso. “Het is duidelijk dat de spinazie veel gezonder is dan wat ik gewoon in voren heb geplant.”

Andere methodes
Makueni County ligt in de Oostelijke Provincie. Dat is altijd al een droog gebied, maar de laatste jaren is de regenval wel heel grillig geworden. Boeren moeten nu wel andere methodes gaan gebruiken. In nog maar één op de tien regenseizoenen valt er genoeg water voor de landbouw, zegt Michael Arunga, van de noodhulpafdeling van World Vision in Afrika. “Dat was vroeger beter, toen de regen maar eens in de twee jaar viel.”

Van begin 2009 tot eind 2011 was er een ernstige droogte in het gebied. Veel oogsten mislukten, en in het hele land kregen twee miljoen Kenianen voedselhulp. Aan het begin van deze periode werd Radio Mang’elete opgezet, om iets te doen aan de voedselzekerheid. De zender is in eigendom van het Mang’elete Community Integrated Development Programme (MCIDP), een netwerk van 33 vrouwengroepen in Nthongoni, in Makueni County.

Volgens een peiling van Gallup in 2007 en 2008 zei maar 56 procent van de Kenianen iets te weten over klimaatverandering. De armen op het platteland hadden de minste kennis.

“De wereld verandert heel snel”, zegt Sabina Mwete, voorzitter. “Nieuwe uitdagingen komen op. We hebben nieuwe gezondheidsrisico’s, nieuwe technologieën, nieuwe klimaatomstandigheden. We vonden dat we een instrument nodig om hadden ons te leiden.”

Een groot deel van de tijd wordt besteedt aan zaken die met het klimaat te maken hebben. Er wordt gesproken over gewassen en dieren die tegen droogte kunnen, over de integratie van traditionele en nieuwe methoden, over het gebruik van de juiste middelen en over nieuwe manieren om ziektes tegen te gaan.

Wetenschappelijke en traditionele kennis
“We nodigen meestal mensen in de studio uit die expert zijn of relevante ervaring hebben over dit soort zaken”, zegt Dominic Mutua, hoofd programmering. “Als we praten over het beste tijdstip om te planten, combineren we wetenschappelijke weersvoorspellingen met traditionele kennis daarover.”

De 66-jarige Susan Wambua, eigenaar van een stukje land van een hectare in het dorpje Makongeni, zegt dat ze met hulp van de programma’s veel beter weet wanneer ze moet zaaien. “Het had hier afgelopen jaar acht maanden niet geregend”, zegt ze. Maar op 2 februari wel, en dat wist ze op tijd. Meteorologen hadden de luisteraars aangemoedigd om in de droge grond te gaan zaaien, de dag ervoor. Wambua had een oogst, mensen die op de regen hadden gewacht, niet.

Niet alles komt uit, en dat is een risico. Deze maand kwam de regen anderhalve week later dan voorspeld, waardoor ze haar zaaigoed kwijt is. “Maar het is beter dan risico te lopen met het zaad dan met de oogst. Soms regent het maar één keer.”

Ook nu weet ze dat er regen komt, op basis van wat op de radio is gezegd en op basis van haar eigen traditionele kennis. “Binnen zes dagen. En daarom sta ik klaar om te gaan planten.” Het is moeilijk te geloven dat ze gelijk heeft, want de grond is kurkdroog en de lucht is strakblauw. Zelfs het onkruid is verdord door de schroeiende zon. En toch heeft Wambua gelijk: vijf dagen na het interview komt de regen.

Isaiah Esipisu

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?