RSS

Hof keurt zorgwet Obama goed

De omstreden zorgwet van president Obama blijft overeind. Het Hooggerechtshof heeft dat bepaald. Na drie openbare zittingsdagen hebben de rechters van het hof zich drie maanden lang in stilte over de kwestie gebogen.

Vandaag werd duidelijk dat van de negen rechters er vijf voor ‘Obamacare’ hebben gestemd en dat opperrechter Roberts, de voorzitter van het hof, de doorslag gaf.

De hervorming van de gezondheidszorg is de grootste verandering in de Amerikaanse sociale zekerheid in tientallen jaren. Voor Obama, die er veel tijd en energie in heeft gestoken, stond er veel op spel. De uitspraak geldt als een overwinning voor de president.

Volgens de president is de zorgwet, die een zorgverzekering voor elke Amerikaan verplicht stelt, hard nodig. Door de vergrijzing hebben meer ouderen zorg nodig, waardoor de kosten uit de hand lopen. Bovendien ziet Obama het als z’n morele plicht om als beschaafd land 45 miljoen mensen niet onverzekerd te laten.

Obama haalde in zijn toespraak hard uit naar de verzekeringsmaatschappijen. “Zij kunnen nu geen Amerikanen meer discrimineren die ziek zijn, of je meer laten betalen omdat je een vrouw bent. Ze kunnen je ook niet meer net zo lang rekeningen sturen totdat je failliet bent. Als je ziek bent, heb je eindelijk een net zo grote kans om kwalitatief goede zorg te krijgen als ieder ander.” Ook krijgen de minder rijken hulp bij het betalen van de premies, benadrukte hij.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?