RSS

Kabinet ondertekent ACTA niet

di, jun 26, 2012

Politiek en Samenleving

Nederland zal het ACTA-verdrag niet ondertekenen. Dat verdrag, dat wereldwijd piraterij en namaak op internet moet aanpakken, ligt al langer onder vuur. Tegenstanders noemen het ook wel een ‘censuurwet’, en waarschuwen dat de vrijheid van meningsuiting gevaar loopt.

Minister Verhagen van Economische Zaken en Innovatie en staatssecretaris Teeven van Justitie zeggen dat ze nu tegemoetkomen aan de wens van de Kamer om het verdrag niet te ondertekenen. De PVV-Kamerleden Van Bemmel en Elissen hadden de motie ingediend.

Van Bemmel zegt dat ACTA de belangen van internetters bedreigt omdat zij zonder tussenkomst van een rechter afgesloten kunnen worden. Hij is niet bang dat piratensites nu vrijuit gaan. “Die moet je apart aanpakken, je moet je richten op die sites en niet zomaar internetters blokkeren”, aldus Van Bemmel.

Op 4 juli buigt het Europees Parlement zich over het verdrag. De verwachting is dat het zal worden afgewezen. Vier invloedrijke commissies binnen het Europees Parlement zeiden eerder al nee tegen ACTA. Een meerderheid van de Europese wettenmakers vindt dat het verdrag de vrijheid op internet aantast. (Bron: NOS)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?