RSS

Japan zet massaal in op zonne-energie

Japan staat op het punt om Duitsland en Italië in te halen om zo de op één na grootste markt voor zonne-energie te worden. 

Minister van Industrie Yukio Edano heeft gisteren een terugleververgoeding voor zonne-energie vastgesteld die ongeveer 3 keer zo hoog is als wat industriële gebruikers nu voor conventionele energie betalen. Dat kan aansporen tot ten minste 9,6 miljard dollar aan nieuwe zonne-energie installaties met een capaciteit van ongeveer 3,2 gigawatt, voorspelt Bloomberg New Energy Finance. Dit staat ongeveer gelijk aan de productie van 3 kernreactoren.

“Het tarief is zeer aantrekkelijk,” zei Mina Sekiguchi, geassocieerde partner en hoofd van Energie en Infrastructuur bij KPMG in Japan. “Het tarief weerspiegelt de intentie van de overheid om snel veel zonne-energie centrales op te zetten.”

De poging van minister president Yoshihiko Noda om de afhankelijkheid van atoomenergie, die ongeveer 30% van de energie van Japan leverde voor de nucleaire ramp in Fukushima in 2011, te verminderen zal de zonne-energie industrie te hulp schieten.

Tweemaal het Duitse tarief
Nutsbedrijven betalen 20 jaar lang 42 yen (53 cent) per kilowattuur aan producenten van zonne-energie, wat bijna twee keer zo veel is als het tarief in Duitsland, ’s werelds grootste markt qua installaties. Gisteren werd door de Minister van Economie, Handel en Industrie bekend gemaakt dat het zonne-energie tarief een reductietarief voor schone energie is.

Project ontwikkelaars rekenen op de subsidies en hebben dit jaar de plannen voor de constructie van een zonne-energie park versneld.

“We horen iedere dag een nieuwe aankondiging van een project op megawatt-schaal,” zei Izumi Kaizuka, een zonne-energie industrie onderzoeker bij RTS Corp. in München, waarbij ze refereerde naar projecten van 1 megawatt of groter.

Japan stond vorig jaar op de zesde plaats van nieuwe installaties, toen het 1,3 gigawatt zonne-energie toevoegde om de geïnstalleerde basis op te schroeven naar 5 gigawatt. Volgend jaar zal deze toename ruwweg worden verdrievoudigd, wat een toename van 3,2 tot 4,7 gigawatt betekent, voorspelt New Energy Finance. Een gigawatt is genoeg om ongeveer 243.000 huizen in Japan te voorzien.

Vergelijking met China
Alleen China zal Japan overtreffen op het gebied van groei in zonne-energie capaciteit, aangezien Italië en Duitsland, die de nummers 1 en 2 waren van 2010 en 2011, al bijna gepasseerd zijn door Japan, schat de in Londen gebaseerde New Energy Finance in.

Japanse bedrijven als Kyocera en Sharp Corp. die de fotovoltaïsche industrie levend hielden toen de VS in de jaren ’90 investeringen schrapte, maken zich nu klaar om hun thuismarkt te voorzien, nu de overheid een pilot programma omgezet heeft in een programma met grote, commerciële zonne-energie bedrijven.

“We hebben niet langer genoeg elektriciteit, vooral gedurende de dag, en daar kan zonne-energie bij helpen,” zei Mikio Katayama, voorzitter van de elektronica producent Sharp Corp. en de Japanse Fotovoltaïsche Energie Associatie. “Dit is een zeer goed tarief om investeringen en mega zonne-energie bedrijven te bevorderen.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Ruud Kristelijn:

    Dit geeft de burger moed!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?