RSS

Eerste succes in onderhandelingen Rio+20

De laatste onderhandelingsronde van Rio+20 heeft een eerste succes opgeleverd, zegt de delegatie van gastland Brazilië. Er is vooruitgang geboekt in het voorstel over een wereldwijd duurzaamheidsfonds van 30 miljard dollar per jaar.

Het voorstel over het duurzaamheidsfonds zal deel uitmaken van de slotverklaring van de VN-top in Rio de Janeiro en wordt nu geanalyseerd door de verschillende groepen, zegt Luiz Figueiredo, de Braziliaanse onderhandelaar.

De VN-conferentie over duurzame ontwikkeling, die kortweg Rio+20 wordt genoemd, is gisteren van start gegaan met de laatste onderhandelingsronde over de definitieve tekst. Volgende week, van 20 tot 22 juni, komen de regeringsleiders en staatshoofden naar Rio.

Het voorstel over het duurzaamheidsfonds komt van de Groep van 77 (G77), de groep van 130 ontwikkelingslanden, en China.

Duurzame ontwikkeling
Het fonds zou jaarlijks 30 miljard dollar (24 miljard euro) krijgen en moet daarmee acties financieren die duurzame ontwikkeling mogelijk maken. De discussie draait nu rond de vragen wie geld in dat fonds zal stoppen en hoe dat geld precies zal worden ingezet. Dat is een gevoelig thema op een moment dat de rijke landen economisch en financieel in zwaar weer verkeren en ze zich hoeden voor langdurige verbintenissen, zegt Figueiredo.

De Braziliaanse onderhandelaar is “zeer enthousiast” over het ritme van de onderhandelingen. Hij verwacht dat ze een “stevig en belangrijk” document opleveren.

Zowel Figueiredo als Sha Zukang, secretaris-generaal van Rio+20, ontkennen de geruchten dat er weinig resultaat wordt geboekt. Dat er meningsverschillen zijn, achten ze “normaal” op een conferentie van die omvang.

Rio+20 ontvangt gedurende tien dagen van officiële en parallelle activiteiten meer dan vijftigduizend mensen uit de hele wereld, vertegenwoordigers van regeringen, burgerorganisaties, sociale bewegingen, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld.

Fabiana Frayssinet

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?