RSS

ANWB: Eerste Top 10 elektrische auto’s

di, mei 15, 2012

Wetenschap en Natuur

De ANWB en Natuur & Milieu presenteren vandaag de eerste Top10 Elektrische auto’s. Deze inventarisatie van de eerste volledig elektrische auto’s op de Nederlandse markt geeft de consument inzicht in zaken als actieradius, laadtijd, batterij, veiligheid en aanschafprijs.

Met het overzicht willen de organisaties consumenten en bedrijven ondersteunen bij het vinden van de juiste elektrische auto.

In 2011 is de eerste elektrische auto op de markt is gekomen. Nu rijden er ongeveer 1.750 volledig elektrische auto’s in Nederland. De ANWB verwacht dat het aantal de komende jaren zal uitgroeien tot 15.000 a 20.000 stuks in 2015. Daarna zal de auto interessanter gaan worden voor het grote publiek. Nu nog belangrijke struikelblokken voor een grote doorbraak van de elektrische auto zijn prijs, actieradius en de laadtijd. Juist op die punten verwacht de ANWB de komende jaren veel verbeteringen.

In het overzicht staat informatie over de laadtijd van een auto en of de mogelijkheid bestaat om de auto op een snellader aan te sluiten. Met een snellader kunnen auto’s als de Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf en de Peugeot iOn in twintig minuten voor 80% worden opgeladen.

Maximale afstand
In het overzicht wordt ook aangegeven welke afstand de auto met een volle accu kan overbruggen. Hierin zitten nog grote verschillen; zo behaalt de Nissan Leaf 175 kilometer op een volle accu, terwijl de sportwagen Tesla Roadster een afstand van 395 km af kan leggen. In de praktijk blijkt deze actieradius niet altijd gehaald te worden. Dit is o.a. afhankelijk van rijstijl en temperatuur.

Zuinigste auto’s
Later dit jaar brengt de ANWB een Top10 van zuinigste auto’s uit (auto’s met minder dan 50 gram CO2 uitstoot). Hierin worden de Plug In voertuigen opgenomen zoals de nieuwste Toyota Prius Plug-in evenals auto’s met ‘range extender’ zoals de Opel Ampera, verkozen tot “Auto van het jaar 2012”.

Sinds enkele jaren brengen de ANWB en Natuur & Milieu samen al de Top10 Zuinige Auto’s en de Top10 Bestelauto’s uit. De elektrische auto is superzuinig en schoon, en een logisch vervolg op de al bestaande Top10 Zuinige Auto’s.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?