RSS

Kroes: Anti-piraterijverdrag ACTA gaat het niet halen

Het omstreden anti-piraterijverdrag ACTA zal het niet gaan halen. Dat heeft Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vanmorgen gezegd in een toespraak in Berlijn over vrijheid op internet.

Kroes verwacht niet dat ACTA het gaat halen. “De kans dat we in een wereld zonder SOPA en ACTA leven is groot”, aldus Kroes in haar toespraak.  SOPA is een vergelijkbaar Amerikaans verdrag. “We moeten nu oplossingen vinden om het van internet een vrije, open en innovatie plek te maken die geschikt is voor iedereen, niet alleen de technologische voorhoede”, stelde de Eurocommissaris.

ACTA kon de afgelopen maanden op flinke protesten rekenen. In diverse landen in Europa gingen duizenden mensen de straat op om tegen het verdrag te protesteren. ACTA moet namaakgoederen en het downloaden van auteursrechtelijk materiaal tegengaan.

ACTA, voluit: Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is al aangenomen door de Europese Commissie. Maar naast het Europarlement moeten ook de individuele Eurolanden, waaronder Nederland, er nog mee instemmen. Gebeurt dat niet, dan is het verdrag van de baan.

De toespraak van Neelie Kroes ging in het algemeen over internetvrijheid. Zo ging Kroes ook in op netneutraliteit. Eerder noemde ze de wet die daarover in Nederland door de Tweede Kamer is aangenomen nog ‘prematuur’.

Kroes stelt: “We moeten de toegang tot internetdiensten open houden. Mensen moeten transparant aanbod krijgen en weten waar ze voor betalen. Bovendien moet er gemakkelijk gewisseld kunnen worden tussen providers en moet altijd een optie beschikbaar zijn waarbij het volledige, ongelimiteerde en beste aanbod geboden wordt.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?