RSS

Google start Facebook voor ex-terroristen

vr, apr 27, 2012

Politiek en Samenleving

Google is een van de drijvende krachten achter againstviolentextremism.org, een nieuw sociaal netwerk voor voormalige terroristen en extremisten en hun slachtoffers. Het platform moet een wapen worden in de strijd tegen gewelddadig extremisme.

Het idee ontstond tijdens een conferentie rond gewelddadig extremisme in Dublin vorig jaar. Op de conferentie bleek dat slachtoffers en bekeerde daders van extremistisch geweld een grote invloed kunnen uitoefenen om anderen te doen afzien van extremisme. Daarnaast bleek dat het cruciaal is om bekeerlingen een nieuwe sociale structuur te bieden, mogelijk met een nieuwe woning of nieuwe baan.

Een sociaal netwerk is het ideale platform om die twee factoren te combineren. Google Ideas ontwikkelde daarom againstviolentextremism.org, in samenwerking met organisaties zoals het Institute for Strategic Dialogue, de Gen Next-stichting en Rehabstudio.

Ontmoetingsplaats
Het platform moet een ontmoetingsplaats zijn voor voormalige daders, slachtoffers en organisaties die rond het thema werken. Zo wordt het voor het eerst mogelijk om ervaringen uit te wisselen tussen voormalige extremisten in Pakistan en voormalige bendeleden uit El Salvador, en samen nieuwe strategieën te ontwikkelen om extremisme te voorkomen. Ook andere betrokken partijen, zoals bedrijfsleiders en beleidsmakers, kunnen aan de discussies deelnemen.

“Om extremisten te doen afzien van geweld, is het van doorslaggevend belang dat je hun opinies niet in vraag stelt, maar hen neutraal benadert en een praktische route biedt naar nieuwe vrienden, een nieuwe baan en een nieuw leven”, zegt Robert Örell van EXIT Sweden, een organisatie die voormalige neonazi’s helpt re-integreren, in een persbericht. “Dat geldt zowel voor een voormalige skinhead als voor een voormalige radicale islamist. Dit nieuwe netwerk helpt voormalige extremisten om hun ervaringen uit te wisselen, morele steun te bieden en organisaties om ervaringen uit te wisselen.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?