RSS

Vitamine D beter tegen te hoge bloeddruk dan medicijnen

Last van een te hoge bloeddruk, maar geen zin om uren bij je dokter in de wachtzaal te zitten? Dan heb je geluk, want een Deense studie heeft aangetoond dat vitamine D supplementen even goed werken tegen een te hoge bloeddruk dan de medicijnen die je arts voorschrijft, en daarom ook gezonder voor je zijn.

Voor hun onderzoek gaven de Deense wetenschappers gedurende twintig weken vitamine D supplementen aan 112 Denen die last hebben van een te hoge bloeddruk. Voor de start van het onderzoek hadden de wetenschappers bij 92 van de 112 deelnemers immers een bijzonder lage waarde vitamine D vastgesteld.

Dalende bloeddruk
Na het experiment zagen de onderzoekers een enorm verschil in de gezondheidstoestand van de patiënten die supplementen hadden gekregen tegenover diegenen die slechts een placebo hadden gekregen. Zo was bij de patiënten die vitamine D kregen toegediend zowel de bloeddruk rond het hart als die rond de hoofdslagader aanzienlijk afgenomen.

“De meerderheid van de Europeanen heeft blijkbaar een tekort aan vitamine D in zijn lichaam, waardoor velen onder hen ook last hebben van een te hoge bloeddruk”, legt onderzoeksleider dokter Thomas Larsen uit. “De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat patiënten met een gebrek aan vitamine D hun bloeddruk in toom kunnen houden door supplementen in te nemen”, gaat Larsen verder.

Naast voedingssupplementen kunnen mensen ook vitamine D halen uit voeding als vis, eieren en zuivelproducten. We vangen ook automatisch vitamine D op wanneer we onze huid blootstellen aan de zon.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. johnny:

    maar pas op met de zon , deze kan in de winter in nl geen minimale factor 3 opbrengen en dus geen D aanmaken bij de mens. Veelal pas vanaf april of zelfs later.

  2. Bianca:

    VitD van de zon…..hou er rekening mee dat je huid “onbeschermd” moet zijn dus geen zonnen producten een kwartiertje per dag……

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?