RSS

Botanische tuinen brengen alle planten ter wereld in kaart

wo, apr 25, 2012

Wetenschap en Natuur

Vier toonaangevende botanische instituten slaan de handen ineen om een catalogus op te stellen van alle planten ter wereld. De enorme databank, die eind 2020 klaar moet zijn, kan een belangrijk hulpmiddel worden ter bescherming van de wereldwijde biodiversiteit.

De World Flora, een samenwerking van de Royal Botanic Gardens in Londen en Edinburgh en hun Amerikaanse tegenhangers in New York en Missouri, zal in totaal 400.000 plantensoorten tellen. De databank zal in 2020 te raadplegen zijn via het internet.

“Dankzij de rijkdom van onze instituten kunnen we de gegevens bieden die nodig zijn voor oplossingen op basis van planten in een snel veranderende wereld”, zegt Stephen Hopper, directeur van de Royal Botanic Gardens in Londen. “Botanische instituten wereldwijd hebben heel wat expertise om bij te dragen aan deze inspanning, om de informatie te verzamelen die nodig is om de soortenrijkdom beter te bewaren en duurzaam te gebruiken.”

Digitale vooruitgang
De vier instellingen gaan daarom informatie verzamelen uit botanische tuinen over de hele wereld. Die informatie moet gecontroleerd worden en getoetst worden aan wetenschappelijke publicaties, om vervolgens in de onlinedatabank opgenomen te worden.

Geen van de vier instituten is in staat om de krachttoer alleen tot een goed einde te brengen. De nieuwe samenwerking, gecombineerd met de digitale vooruitgang, maakt het voor het eerst mogelijk. “Dankzij betere botanische kennis en de digitale technologie komt een onlinewereldinventaris binnen bereik”, zegt Gregory Long van de New York Botanical Garden. “Het is een belangrijke taak, die ons helpt om de waarde van alle plantensoorten voor de mensheid in te schatten en om overleven beter te beschermen.”

Natuurlijke rijkdom
Er zijn naar schatting 400.000 bekende plantensoorten, en vermoed wordt dat nog eens 10 procent meer soorten tot nog toe onontdekt zijn gebleven. Planten zijn een van de grootste natuurlijke rijkdommen op aarde. Ze leveren voedsel, geneesmiddelen en materiaal en zijn van enorm cultureel en economisch belang. Ze stabiliseren ecosystemen en vormen de habitat voor het dierlijke leven op aarde.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?