RSS

Deze fruitcocktail is supergezond voor je hart

ma, mrt 19, 2012

Gezondheid en Voeding

Een cocktail van zeven fruitsappen die de gezondheid stimuleren smaakt niet alleen goed, maar beperkt ook het risico op hartziekten en beroerten. Wetenschappers werkten er lang aan.

De wetenschappelijk onderbouwde supersmoothie bevat onder meer druiven, appels, bosbessen en aardbeien. Maar er zitten ook minder voor de hand liggende, exotische soorten in als de lingonberry, een rood fruit dat op veenbes lijkt, en acerola, wat op een kers lijkt en 30 keer meer vitamine C dan appelsiensap bevat. Het laatste ingrediënt is de appelbes, een Amerikaanse fruitsoort die ooit als de gezondste bes in de wereld werd beschreven.

Voorgaande onderzoeken toonden aan dat bestanddelen in fruit, genaamd polyfenolen, het hart beschermen en helpen verstopte aders te voorkomen.

De onderzoekers analyseerden mengelingen van 13 verschillende fruitpurees en -sappen voor hun effect op de aders van varkens. Achteraf deden 80 vrijwilligers een smaaktest. Uit onderzoek bij de dieren bleek dat de wanden van de aders ontspanden waneer ze werden blootgesteld aan deze hierboven vernoemde fruitcocktail. Bij mensen zou dit volgens de onderzoekers de bloedtoevoer naar het hart moeten stimuleren zodat het genoeg voedingstoffen en zuurstof krijgt.

Ze bestudeerden de mogelijkheid van de antioxidanten in het drankje om  moleculen die het DNA schaden te neutraliseren bij de verschillende recepten. Daaruit blijkt dat sommige polyfenolen beter zijn dan anderen, deze kunnen beter vrije radicalen neutraliseren.

Hart expert Tracy Parker: “Dit onderzoek doet het bewijs groeien dat het eten van fruit en groenten goed voor je is wat het beperken van het risico op hartziekten betreft. We begrijpen de reden hiervan nog niet volledig of waarom bepaalde soorten beter zijn dan andere. We weten wel al lang dat variatie belangrijk is. Fruitsap is een smakelijke en handige manier om dit te doen. Vergeet echter niet dat sappen minder vezels en meer suiker bevatten dan het fruit op zich.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?