RSS

Qatar laat voor het eerst vrouwen toe bij de Olympische Spelen

do, mrt 15, 2012

Politiek en Samenleving

Als Qatar kans wil maken om de organisatie van de Olympische Spelen een keer te krijgen, dan moet het land vrouwen in de olympische ploeg opnemen. Dat gebeurt zeer waarschijnlijk deze zomer in Londen, zo meldt het AD.

Eén van de belangrijkste doelen van het Internationaal Olympisch Comité voor de komende Spelen is om van alle deelnemende landen een gemengd team in Londen te krijgen, dus met mannen én vrouwen. Het IOC weigert tot nu toe echter om landen die geen vrouwen willen laten meedoen, geheel uit te sluiten van deelname. Verscheidene organisaties, het meest recent Human Rights Watch, en ook IOC-leden zelf roepen om een dergelijke sanctie.

Er zijn nog drie landen die nooit één of meerdere vrouwelijke sporters in hun olympische afvaardiging hadden: Brunei, Qatar en Saudi-Arabië. Dat aantal lijkt straks in Londen in elk geval tot twee te worden teruggebracht.

Qatar kan niet anders dan ingaan op de nadrukkelijke wens van het IOC om vrouwen in de ploeg voor Londen op te nemen, anders is het land bij voorbaat kansloos om de organisatie van de Spelen te krijgen. Hoofdstad Doha is kandidaat voor de Spelen van 2020. Waarschijnlijk doen atlete Noor Al-Malki en zwemster Nada Arkaji in Londen namens Qatar mee. Het IOC geeft ze een wildcard.

Het grootste probleem is Saudi-Arabië. In dat fundamentalistische land mogen vrouwen nog steeds niet in het openbaar aan sport doen en zelfs niet naar sport kijken. Het IOC beweert in nauw overleg met de autoriteiten te zijn over vrouwensport in Saudi-Arabië. Een kleine doorbraak was de deelname van de Saudische amazone Dalma Rushdi Malhas aan de eerste Jeugd Olympische Spelen, in 2010 in Singapore. Ze won met het paard Flash Top Hat zelfs een bronzen medaille bij het springen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?