RSS

Rust lost problemen het beste op

wo, mrt 14, 2012

Gezondheid en Voeding

Het advies om er een nachtje over te slapen als je voor een moeilijke of grote beslissing staat, blijkt niet uit de lucht gegrepen. Je hersenen afleiden van het probleem of de keuze is om bij de juiste beslissing uit te komen. De hersenen zouden dit proces onbewust sturen.

Dat concluceert Maarten Bos uit zijn doctoraatsonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De keuze
Bos liet een twee groep studenten kiezen uit vier (denkbeeldige) auto’s, die elk 12 specifieke kenmerken hadden. Slecht twee van de auto’s waren zuinig en lagen goed op de weg. De studenten kregen de tijd om over elke auto te lezen. Een groep werd gevraagd om onmiddellijk een beslissing te nemen, de andere groep werd een vijftal minuutjes afgeleid voor ze om een keuze werd gevraagd.

Voor- en nadelen
Over het algemeen maakte de tweede groep betere beslissingen dan de eerste. De verklaring zou zijn dat hun hersenen voldoende tijd hadden gekregen om alle voor- en nadelen af te wegen, waardoor ze een meer gegronde keuze konden maken. “Onze respondenten sliepen niet letterlijk voor ze een beslissing maakten, maar het nut van een mentale rustperiode is duidelijk. Je krijgt gewoon de tijd om de hoofd- en de bijzaken te scheiden”, concludeert Bos.

Interessant detail: beslissingen neem je ook beter met een volle dan met een lege maag.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?