RSS

Better Place bouwt eerste batterij wisselstation op Schiphol

wo, mrt 14, 2012

Wetenschap en Natuur

Better Place bouwt op dit moment het eerste batterij wisselstation in Nederland op Amsterdam Airport Schiphol. Dit batterij wisselstation valt binnen het eerste Europese CO2 reductie project dat deels wordt gefinancierd uit het “Trans-European Transport Network programma” van DG Move van de Europese Commissie.

Het batterij wisselstation wordt in de zomer van 2012 geopend. Hiermee maakt Better Place het voor taxibedrijven mogelijk om zonder extra laadtijd onbeperkt elektrisch te kunnen rijden tussen Schiphol en Amsterdam. Voor dit project stelt Better Place 10 Renault Fluence ZE met verwisselbare batterijen beschikbaar aan drie participerende taxibedrijven, te weten Connexxion, Bios en TCA.

“Dit project past goed in het Better Place concept omdat elektrische taxi’s zich niet kunnen veroorloven om tijd te verliezen aan het opladen van de batterij”, aldus Jelle Vastert, directeur Business development voor Better Place in Nederland. “Dit is een eerste grote stap voor Better Place in Nederland. Door dit project kan Nederland kennis maken met het unieke concept van Better Place en kan Better Place de Nederlandse markt van elektrische vervoer verder verkennen”.

Uniek concept
Het Better Place concept neemt de belangrijkste beperkingen voor elektrisch rijden weg (met name hogere kosten en verminderd gebruiksgemak). De batterij blijft eigendom van Better Place, door het scheiden van het eigendom van de auto en de batterij neemt Better Place de financiering, garantie en het onderhoud van de batterij over van de klant. Ook de mogelijke zorgen over de restwaarde en de veroudering door technologische ontwikkelingen neemt Better Place hiermee voor haar rekening.

Dankzij het Better Place concept kan de rijder dan ook van dezelfde vrijheid genieten als bij een benzineauto met een onbeperkt bereik. In een batterij wisselstation kan een lege batterij binnen vijf minuten worden vervangen door een volle, net zo snel als het tanken met een benzineauto. Het batterij wisselconcept is effectief de enige manier om elektrische taxi’s volledig operationeel in te zetten zonder de beperkingen die tussentijds laden met zich mee brengt.

Partners
Het wisselstation wordt gebouwd in samenwerking met Amsterdam Airport Schiphol en de gemeente Amsterdam. De gemeente Amsterdam is net als vele andere (lokale) overheden in Europa op zoek naar innovatieve manieren om CO2-emissies en verontreiniging te verminderen. Het elektrificeren van taxi’s is voor de gemeente Amsterdam dan ook een speerpunt.

“Duurzame mobiliteit is belangrijk voor Amsterdam Airport Schiphol. Daarom ondersteunt Schiphol innovatieve concepten die duurzame mobiliteit verbeteren op de luchthaven. Elektrificatie van vervoer speelt een belangrijke rol bij de verwezenlijking van dit doel”, aldus Ad Rutten, Executive President en COO van Schiphol Group. “We zijn verheugd dat Better Place heeft gekozen voor Schiphol om het eerste batterij wisselstation te openen. Hierdoor kunnen wij samen met Better Place en de betrokken taxibedrijven onze ambitie van een duurzame luchthaven waarmaken”.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?