RSS

Juiste mix van goede voeding belangrijk voor een gezond leven

ma, mrt 12, 2012

Gezondheid en Voeding

Het combineren van een brede variatie aan voeding is de sleutel tot een lang en gezond leven, toont een studie wederom aan.

De onderzoekers bestudeerden 44 gezonde mensen met overgewicht tussen 50 en 75 jaar. Gedurende een maand aten ze voeding waarvan wordt aangenomen dat dit een trage verbranding beperken. Dit is een aandoening dat het metabolisch syndroom veroorzaakt en zo kan leiden tot obesitas, diabetes type 2 en cardiovasculaire ziekten.

Minder cholesterol

Het dieet dat proefpersonen volgden, was rijk aan antioxidanten, trage koolhydraten, omega-3-vetzuren, volkorenproducten, probiotica en vezels. Ze aten veel vette vis, gerst, proteïnes uit sojaproducten, bosbessen, amandelen, kaneel, azijn en een bepaald type van volkorenbrood. Daaruit blijkt dat ze achteraf 33 procent minder cholesterol en 14 procent minder vet in het bloed hadden. Hun risico op bloedklonters was een kwart lager. Verder kampten ze minder met ontstekingen, hun geheugen en cognitieve functies waren ook beter. Ontstekingen zijn volgens experts de voornaamste oorzaak van chronische ziekten en dit zou er voor kunnen zorgen dat cellen kwaadaardig worden.

Andere levensstijl
De resultaten suggereren dat het dus beter is voor je lichaam om gevarieerd te eten, je haalt er meer voordeel uit bepaalde voeding samen te eten dan wanneer je dit apart zou doen. Dit vraagt wel om een verandering in levensstijl in plaats van enkele kleine aanpassingen in je eetpatroon. “Door voeding te combineren kun je veel risicofactoren tegelijkertijd aanpakken”, aldus onderzoeker Björck.

Voorbeeldmenu met mix van gezonde voeding
Ontbijt: havermoutpap met bosbessen en kaneel.
Snack: handvol amandelen en rozijnen.
Lunch: salade van sojabonen en een sneetje zuurdesembrood.
Snack: fruitsalade.
Avondmaal: gekookte zalm met groenten en zilvervliesrijst.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?