RSS

Tea time: wat deze warme drank voor je welzijn doet

ma, mrt 5, 2012

Gezondheid en Voeding

Drie kopjes thee per dag kunnen al een boost aan je welzijn geven, aldus experts. We zetten op een rijtje bij welke situaties thee verlichting kan bieden.

Voor je gezondheid is het goed ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds een kop thee te drinken. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, is het belangrijk dat je dat de thee vijf minuten laat trekken. Er zijn vier belangrijke types van theeblaadjes: zwart, groen, wit en oolong. Ze bevatten allemaal antioxidanten die heel wat gezondheidsvoordelen inhouden. Daarnaast heb je kruidenthees, die eigenlijk geen theeblaadjes maar kruiden bevatten, maar ook je welzijn een boost geven. Door melk toe te voegen, voorkom je dat je lichaam de voedzame antioxidanten opneemt, suiker toevoegen heeft dat effect niet.

Hart

Een Nederlandse studie toonde een sterk verband aan tussen de normale consumptie van zwarte thee zonder melk en een lager risico op hartaanvallen. Dit zou kunnen komen door flavonoïden, die je in grote mate in deze drank vindt. Deze zouden de productie van ‘slechte cholesterol’ verminderen, waardoor de kans op een beroerte of hartaanvallen afneemt.

Spijsvertering

Groene thee, gemaakt van onverwerkte theeblaadjes, houden je spijsvertering op peil. Het stimuleert spiersamentrekkingen in de darmen, waardoor je maaltijd sneller verteert. Het kan ook helpen afvallen: groene thee voorkomt de opname van slechte vetten met 30 procent. Muntthee is ook goed, de essentiële oliën in dit kruid helpen het spijsverteringsstelsel te ontspannen en voorkomt krampen. Gember vermindert misselijkheid en wordt aangeraden bij ochtendmisselijkheid. Venkelthee helpt tegen constipatie, winderigheid en krampen.

Hersenen

Zwarte thee kan je helpen te concentreren, de stoffen cafeïne en L-theanine stimuleren het denkvermogen. Daarnaast hebben mensen die meer dan 100 ml thee of koffie per dag drinken 34 procent minder kans lopen op een glioom, dat is het meest voorkomende type van hersentumor.

Immuunsysteem

Mensen die vijf of zes kopjes zwarte thee per dag drinken, hebben een sterker immuunsysteem. Chemische stoffen die in zwarte thee zitten, komen ook voor in sommige bacteriën en parasieten. Door thee te drinken zouden we onze immuuncellen programmeren om deze stoffen te herkennen en te bevechten. De polyfenolen in dit drankje  sterken ons verdedigingsmechanisme tegen bepaalde bacteriën en kunnen helpen je metabolisme en huid een boost geven. Gemberthee bevecht ontstekingen en verbetert de circulatie. Het zou ook de pijn verlichten bij migraine.

Slapeloosheid
Omdat zwarte thee cafeïne bevat, wel in mindere mate dan koffie, vermijd je dit beter voor het slapengaan. De meeste kruidentheeën bevatten deze stof niet. Slapeloosheid wordt vaak veroorzaakt door stress, dus kruiden met kalmerende eigenschappen zijn ideaal tegen deze aandoening. Kamille bevat chrysine, een chemische stof die stress bestrijdt en je slaperig maakt. Tryptofaan is ook een bestanddeel hierin en zou ook kalmerend werken. Lavendelthee, gemaakt van gedroogde lavendelbloemen, ontspant en kalmeert lichaam en geest. Thee van basilicum zou ook een verdovende werking hebben.

Tanden

Zwarte thee beschermt je tanden want de polyfenolen beperken de vorming van aanslag en helpt tegen bacteriën die tandvleesziekten en gaatjes veroorzaken. Witte en groene thee geven dezelfde bescherming, fruittheeën zijn zuur en kunnen het tandglazuur schaden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?