RSS

270.000 boeren klagen Monsanto aan wegens intimidatie en marktmanipulatie

Zo’n 270.000 biologische boeren hebben Monsanto, het grootste zadenbedrijf ter wereld, aangeklaagd wegens intimidatie en marktmanipulatie. Een rechter in New York beslist eind mei of de aanklacht voldoende geggrond is voor een rechtszaak.

De boeren worden begeleid door de Organic Seed Growers & Trade Association (OSGTA) en ondersteund door een groep bekende Country-zangers.

De boeren beweren dat Monsanto bedrijven aanklaagt voor de illegale teelt van genetisch gemodificeerde gewassen uit het gamma van de multinational. Volgens OSGTA is Monsanto zich heel goed bewust van het feit dat er geen sprake is van illegale teelt, maar wel van vervuiling door zaden die zijn ‘overgewaaid’ van andere percelen. “Via deze intimidatie dwingt Monsanto de boeren om haar ggo-maïs, -soja of -koolzaadvariëteiten te kopen”.

De organisatie van biologische telers weigert met deze zaden te werken omdat ze volgens hen nadelig zijn voor de biodiversiteit. Bovendien is het volgens hen nog onduidelijk welke gevolgen de consumptie van ggo’s heeft voor de volksgezondheid. “Monsanto zet telers die eerder wel zaaigoed van de firma kochten, maar daarmee ophielden, vaak op een zwarte lijst. Het bedrijf bedenkt daarna dat ze illegaal zaaigoed gebruiken”, meent OSGTA.

Er loopt reeds een onderzoek naar Monsanto’s ’blacklisting’. De officiële waakhond voor beursgenoteerde bedrijven startte in 2011 ook al een onderzoek naar Monsanto’s klantstimuleringsprogramma’s.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    EINDELIJK!
    ik vreesde al dat het nooit zo ver zou komen, dat niemand het zou wagen tegen zo’n reus als Monsanto.

    Ik hoop dat die rechtszaak héél veel persmedia krijgt, en dat Monsanto gestraft wordt.

    Deze zaak kan ook een positief gewicht in de schaal werpen voor de algemene zaak die aan het lopen is om ggo’s uit de wetgeving te bannen!

    Ik ben zeer blij met dit nieuws, ik ga dit met al mijn vrienden delen!

    Hopelijk doet iedere lezer van dit artikel dat.

    Dank u, Happy News!

  2. NotSoHappy:

    http://www.dailytech.com/Monsanto+Defeats+Small+Farmers+in+Critical+Bioethics+Class+Action+Suit/article24118.htm

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?