RSS

Vier uur sporten per week halveert kans op burn-out

di, feb 28, 2012

Gezondheid en Voeding

Elk bedrijf zou zijn werknemers de kans moeten aanbieden om te sporten op het werk. Dat is een van de conclusies van een Israëlisch onderzoek naar geestelijke gezondheid. Vier uur bewegen per week zou ideaal zijn, en de kans op psychische problemen met meer dan de helft doen verminderen.

Na een stressvolle en lange dag op het werk is in de zetel ploffen vaak erg aanlokkelijk. Een bezoekje aan de fitness of gaan joggen door het bos is vaak het laatste waar je dan zin in hebt. Toch is er een goede reden om het wel te doen. Onderzoekers aan de universiteit van Tel Aviv ontdekten dat regelmatig bewegen niet alleen je humeur aanzienlijk verbetert, het kan zelfs een burn-out voorkomen.

Dr. Sharon Toker en haar team volgden negen jaar lang 1.632 – bij aanvang gezonde – werknemers. Via enquêtes, tussentijdse controles en onderzoeken werd hun gemoedsgesteldheid op persoonlijk, psychisch en werkgebied bekeken. De proefpersonen werden in vier groepen verdeeld: niet-sporters, mensen die 75 tot 150 minuten per week bewegen, mensen die 150 tot 240 minuten per week bewegen en een groep die meer dan 240 minuten, of vier uur per week, sport.

De niet-sporters bleken het vaakst te moeten afrekenen met een depressie of burn-out. Hoe meer de proefpersonen bewogen, hoe kleiner de kans werd dat ze psychische klachten kregen. Zo had elke week 2,5 uur sporten een positief effect op het zelfvertrouwen en op de werkprestaties. Vier uur per week bewegen bleek ideaal.

Die controlegroep vertoonde amper tekenen van mentale druk en liep meer dan de helft minder kans om psychische problemen te krijgen. ‘Beweging is heel efficiënt tegen stress’, zegt Luc Swinnen, een arts gespecialiseerd in stress. ‘Stress verhoogt het adrenalinepeil in je lijf, als je sport kan je dat er voor een deel uit krijgen. Wij raden stresspatiënten dan ook altijd beweging aan.’

Volgens de Israëlische onderzoekers zou elk bedrijf sport op het werk moeten aanbieden, of moeten bijleggen bij een fitnessabonnement. Op langere termijn, zo redeneren de onderzoekers, betaalt dat zichzelf terug.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?