RSS

Pure chocolade is superfood

di, feb 28, 2012

Gezondheid en Voeding

Chocolade onderdrukt een hardnekkige hoest, dat is het zoveelste bewijs dat deze lekkernij goed is voor je gezondheid. Daarom zeggen wetenschappers nu dat cacao ‘superfood’ voor je lichaam kan zijn. Als we de talrijke wetenschappelijke onderzoeken kunnen geloven, doe je er goed aan enkel nog voor de pure chocolade te gaan. Deze bevat een hele rits aan goede eigenschappen die niet te vinden zijn bij melk-, witte of gevulde chocolade.

Cholesterol
Pure chocolade verlaagt het slechte ldl cholesterolpeil. Deze gaat aderverkalking en de vorming van stolsels in het bloed tegen. Twee brokjes pure chocolade eten met een hoog cacaogehalte dringt hoge bloeddruk terug, doordat het de bloedvaten ontspant.

Antioxidanten
Chocolade is een belangrijke leverancier van mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. De pure variant bevat zelfs meer antioxidanten dan blauwe bessen en groene thee. Zo wordt zelfs gedacht dat chocola de werking van insuline bij diabetici zou verbeteren.

Ingrediënten
Uit recent Brits onderzoek blijkt dat chocolade eten een hardnekkige hoest verzacht. Ooit werd het als een gezondheidszonde gezien, maar het bewijs groeit dat dit snoepgoed goed is voor je lichaam. Het bevat veel antioxidanten, deze schakelen vrije radicalen, stoffen verantwoordelijk voor het verouderingsproces, uit. Antioxidanten beschermen ook je huid tegen schade van de zon en geven een boost aan je cardiovasculaire gezondheid. Een ander weldoende ingrediënt is theobromine, wat goed is voor je zenuwsysteem. Het bestanddeel fenylethylamine zorgt dan weer voor een goed humeur.

Behandeling
Chocolade is zo goed, dat sommige dokters het nu als vorm van behandeling aanraden. Professor K.K. Atsina gebruikt al jarenlang cacaopoeder als behandeling voor een hoge bloeddruk en diabetes. Een andere wetenschapper Kwaku Addai raadt twee tot vijf porties cacaopoeder als bescherming tegen malaria. Professor en Brits oogchirurg Dan Reinstein moedigt zijn patiënten aan zoveel mogelijk chocolade te eten een half uur voor de operatie. “Mensen die cacao eten voor een operatie zijn minder gespannen, alerter en werken beter mee dan degenen die kalmeermiddelen krijgen. Met een ontspannen, aandachtige patiënt kan ik een routineprocedure in minder dan drie minuten verrichten. Dezelfde ingreep kan veel langer duren als de persoon gespannen is.”

Humeur
De Italiaanse professor Donatella Lippi: “De afgelopen jaren beschouwen artsen flavonoïden, die je in hoge concentraties in cacao vindt, als een natuurlijk antidepressiva. Het kan ook gebruikt worden om stoffen in de hersenen als serotonine en dopamine in balans te brengen. Deze zijn belangrijk bij het controleren van je humeur en dwangneurosen.”

Calorieën
Eén niet onbelangrijk nadeel: chocolade bevat een bom aan calorieën. Het suikerpeil en de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten is niet mis. Wees matig met het verorberen van al dat lekkers: per 100 gram neem je ongeveer 500 calorieën binnen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. jaap de vries:

    Goed nieuws! En als we nu die nadelen ook nog eens opheffen door het gebruik van gezonde vetten en een natuurlijke zoetstof als stevia? Een mooie uitdaging voor fabrikanten …

  2. Jacqueline:

    Ha, Er bestaan al goede chocoladerepen, bv Le Red of lovechock,deze laatste is zelfs met rauwe cacao, dit is gezonde chocolade , beide gezoet met kokosbloesemsuiker die je bloedsuiker niet verhoogt. Het is alleen wel stuk duurder. Maar je kunt dit dan toch met extra veel smaak opeten en niet gedachteloos een reep naar binnen schuiven, bewust, proeven en genieten kan ook toch? Ze zijn te koop in Ekoplaza.

  3. Chocoladeverkopers:

    Het is misschien een beetje mosterd na de maaltijd maar het lijkt dat ze naar je geluisted hebben jaap – ‘gezonde’ chocolades met stevia zijn er inmiddels meerdere – overigens naar het schijnt nog niet echt populair.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?